Ziemniaczane tymbaliki szpinakowo-marchewkowe
2021-03-29

średni
45 min
4
Ziemniaczane tymbaliki szpinakowo-marchewkowe to samodzielne danie lub warzywny dodatek do dania głównego. Tymbaliki najlepiej przygotować z warzyw ugotowanych na parze - mają więcej smaku.
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 30 dag szpinaku
- jajko
- łyżka masła
- 1/2 szklanki mąki
- starta gałka muszkatołowa
- olej, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój w plastry, liście szpinaku opłucz i osącz.
- Pokrojone ziemniaki, marchewkę i szpinak osobno ugotuj na parze.
- Ziemniaki zmiksuj, dodaj mąkę, masło, jajko, trochę soli i pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie zmiksuj.
- Część masy ziemniaczanej wymieszaj ze szpinakiem, resztę z marchewką.
- Żaroodporne miseczki natłuść olejem, nałóż masę warzywną, wkładając na przemian masę ze szpinakiem i z marchewką.
- Każdą miseczkę przykryj folią aluminiową.
- Ułóż w naczyniu z ciepłą wodą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 180°C ok. 20 minut.
- Podawaj z sosem pomidorowym