Ziemniaczane tymbaliki szpinakowo-marchewkowe

2021-03-29
Ziemniaczane tymbaliki szpinakowo-marchewkowe
Autor: Shutterstock Tymbaliki warzywne to danie dietetyczne i pyszne
średni
45 min
4

Ziemniaczane tymbaliki szpinakowo-marchewkowe to samodzielne danie lub warzywny dodatek do dania głównego. Tymbaliki najlepiej przygotować z warzyw ugotowanych na parze - mają więcej smaku. 

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 30 dag szpinaku
  • jajko
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • starta gałka muszkatołowa
  • olej, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój w plastry, liście szpinaku opłucz i osącz.
  • Pokrojone ziemniaki, marchewkę i szpinak osobno ugotuj na parze.
  • Ziemniaki zmiksuj, dodaj mąkę, masło, jajko, trochę soli i pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie zmiksuj.
  • Część masy ziemniaczanej wymieszaj ze szpinakiem, resztę z marchewką.
  • Żaroodporne miseczki natłuść olejem, nałóż masę warzywną, wkładając na przemian masę ze szpinakiem i z marchewką.
  • Każdą miseczkę przykryj folią aluminiową.
  • Ułóż w naczyniu z ciepłą wodą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 180°C ok. 20 minut.
  • Podawaj z sosem pomidorowym
Redakcja
więcej