Ziemniaczane kulki panierowane - super przekąska imprezowa za grosze!

Ziemniaczane kulki panierowane - super przekąska imprezowa za grosze!
Autor: Shutterstock Za niewielkie pieniądze możesz przygotować domowe ziemniaczane kuleczki panierowane, które są idealną przekąską imprezową
łatwy
40 min
4

Ziemniaczane kulki panierowane to jedna z tych  prostych domowych przekąsek, które robią furorę na imprezach. Kulki doskonale smakują na ciepło i  zimno, pasują do niech różnorodne sosy, a ich przygotowanie nie jest  kłopotliwe ani kosztowne. Poradzi sobie z tym nawet kulinarny laik lub osoba zaczynająca swoją przygodę z gotowaniem.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej do ciasta plus tarta bułka do obtaczania
  • do smaku: gotowa przyprawa do ziemniaków albo sól i ulubione zioła
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  • Ugotowane ziemniaki ubić tłuczkiem na puree lub przepuścić przez praskę i odstawić do lekkiego ostygnięcia (tak żeby dało się je dotknąć).
  • Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy. Starannie wymieszać całość.
  • Z jeszcze ciepłej masy ziemniaczanej uformować kuleczki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
  • Smażyć na głębokim oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosami - najlepiej pasuje sos czosnkowy i pomidorowy.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej