Ziemniaczane kulki panierowane - super przekąska imprezowa za grosze!
2021-05-17

łatwy
40 min
4
Ziemniaczane kulki panierowane to jedna z tych prostych domowych przekąsek, które robią furorę na imprezach. Kulki doskonale smakują na ciepło i zimno, pasują do niech różnorodne sosy, a ich przygotowanie nie jest kłopotliwe ani kosztowne. Poradzi sobie z tym nawet kulinarny laik lub osoba zaczynająca swoją przygodę z gotowaniem.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej do ciasta plus tarta bułka do obtaczania
- do smaku: gotowa przyprawa do ziemniaków albo sól i ulubione zioła
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki ubić tłuczkiem na puree lub przepuścić przez praskę i odstawić do lekkiego ostygnięcia (tak żeby dało się je dotknąć).
- Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy. Starannie wymieszać całość.
- Z jeszcze ciepłej masy ziemniaczanej uformować kuleczki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
- Smażyć na głębokim oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosami - najlepiej pasuje sos czosnkowy i pomidorowy.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?