Zdrowa przekąska, czyli chipsy z łodyg brokułu

Brokuł
Autor: Shutterstock Również z łodyg brokułu można wyczarować pyszną przekąskę, taką jak chipsy
łatwy
40 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na chipsy? Może skusisz się na te zdrowe i dietetyczne - z łodyg brokuła?

Chipsy z łodyg brokuła to świetny sposób na wykorzystanie części, którą zwykle często odrzucamy. Tymczasem łodygi brokułu warto mrozić i później wykorzystać w zupach warzywnych – lub zrobić z nich chipsy. I to dietetyczne.

SKŁADNIKI

  • 3–4 łodygi brokuła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki zmielonych migdałów (lub gotowa mąka migdałowa)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łodygi brokułu pokroić w plastry. Ułożyć na kratce do pieczenia. Warto zadbać, by – już w piekarniku – pod tą kratką znalazła się na niżej półce płaska blaszka, ponieważ krążki brokułu w czasie pieczenia kurczą się i mogą zacząć spadać.
  • Przygotować sos: do przeciśniętego przez praskę czosnku dodać olej i przyprawy. Wszystko wymieszać.
  • Posmarować krążki brokułu sosem i lekko oprószyć zmielonymi migdałami.
  • Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 25–30 minut.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej