Zdrowa przekąska, czyli chipsy z łodyg brokułu
2022-06-16

łatwy
40 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masz ochotę na chipsy? Może skusisz się na te zdrowe i dietetyczne - z łodyg brokuła?
Chipsy z łodyg brokuła to świetny sposób na wykorzystanie części, którą zwykle często odrzucamy. Tymczasem łodygi brokułu warto mrozić i później wykorzystać w zupach warzywnych – lub zrobić z nich chipsy. I to dietetyczne.
SKŁADNIKI
- 3–4 łodygi brokuła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki zmielonych migdałów (lub gotowa mąka migdałowa)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi brokułu pokroić w plastry. Ułożyć na kratce do pieczenia. Warto zadbać, by – już w piekarniku – pod tą kratką znalazła się na niżej półce płaska blaszka, ponieważ krążki brokułu w czasie pieczenia kurczą się i mogą zacząć spadać.
- Przygotować sos: do przeciśniętego przez praskę czosnku dodać olej i przyprawy. Wszystko wymieszać.
- Posmarować krążki brokułu sosem i lekko oprószyć zmielonymi migdałami.
- Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 25–30 minut.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?