Zarangollo to hiszpańska wersja jajecznicy. Smakuje obłędnie, a przygotowanie jest banalnie proste

zarangollo
Autor: Shutterstock Ten przepis pochodzi z Hiszpanii. Wyśmienite zarangollo to doskonałe połączenie jajek i cukinii.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i gazpacho. Jednym z tradycyjnych przepisów jest zarangollo. To pyszne połączenie cukinii i jajek. Hiszpanie jedzą to smaczne danie na ciepło, a co ciekawe nawet po odgrzaniu. Dowiedzcie się, czym jest zarangollo i poznajcie tradycyjny przepis prosto z gorącej Hiszpanii.

Czym jest zarangollo?

Potrawa o nazwie zarangollo to rodzaj przekąski z jajek, cukinii i cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek. Pierwsze przepisy powstały w południowo-wschodniej części Hiszpanii w regionie Murcji. Danie przypomina naszą jajecznicę, ale w Hiszpanii serwuje się je jako tapas, czyli zakąskę podawaną do wina. Do przyrządzenia zarangollo wykorzystuje się składniki jak najświeższe i dobrej jakości.

Jak zrobić zarangollo?

Przepis na hiszpańską przekąskę z cukinii i jajek jest prosty i szybki. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej produkty, które znane i lubiane są także w naszym kraju. Można je kupić bez względu na porę roku. Zarangollo to smaczne danie z kilku prostych składników, które po połączeniu tworzą doskonałą przekąskę.

Zarangollo przygotowuje się w dwóch etapach. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jak więc zrobić zarangollo w domu?

  • 1. krok – zagotowanie wody z oliwą z oliwek
  • 2. krok – usmażenie cukinii i cebuli
  • 3. krok – usmażenie jajek z cukinią i cebulą

Jak podawać zarangollo?

Hiszpański przysmak z cukinii jajek zwykle podaje się jako przekąskę, czyli tapas. W tym słonecznym kraju zarangollo serwuje się na ciepło, a nawet po odgrzaniu. Danie jest tak dobre i sycące, że można je jeść na śniadanie lub na kolację na ciepło. Składa się ze zdrowych i bogatych w substancje odżywcze składników, więc na pewno przypadnie do smaku osobom zrzucającym zbędne kilogramy i fanom zdrowego odżywiania.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie (zielone lub żółte)
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki wody
  • 8 jajek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

  • dodatkowo:
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać wodę i oliwę z oliwek. Podgrzewać, aż woda odparuje.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Warzywa przełożyć do miseczki.
  • Mocno rozgrzać patelnię. Wlać roztrzepane widelcem jajka i podsmażoną cukinię z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć i mieszać, aż jajka się zetną.
  • Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej