Zarangollo to hiszpańska wersja jajecznicy. Smakuje obłędnie, a przygotowanie jest banalnie proste
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i gazpacho. Jednym z tradycyjnych przepisów jest zarangollo. To pyszne połączenie cukinii i jajek. Hiszpanie jedzą to smaczne danie na ciepło, a co ciekawe nawet po odgrzaniu. Dowiedzcie się, czym jest zarangollo i poznajcie tradycyjny przepis prosto z gorącej Hiszpanii.
Czym jest zarangollo?
Potrawa o nazwie zarangollo to rodzaj przekąski z jajek, cukinii i cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek. Pierwsze przepisy powstały w południowo-wschodniej części Hiszpanii w regionie Murcji. Danie przypomina naszą jajecznicę, ale w Hiszpanii serwuje się je jako tapas, czyli zakąskę podawaną do wina. Do przyrządzenia zarangollo wykorzystuje się składniki jak najświeższe i dobrej jakości.
Jak zrobić zarangollo?
Przepis na hiszpańską przekąskę z cukinii i jajek jest prosty i szybki. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej produkty, które znane i lubiane są także w naszym kraju. Można je kupić bez względu na porę roku. Zarangollo to smaczne danie z kilku prostych składników, które po połączeniu tworzą doskonałą przekąskę.
Zarangollo przygotowuje się w dwóch etapach. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jak więc zrobić zarangollo w domu?
- 1. krok – zagotowanie wody z oliwą z oliwek
- 2. krok – usmażenie cukinii i cebuli
- 3. krok – usmażenie jajek z cukinią i cebulą
Jak podawać zarangollo?
Hiszpański przysmak z cukinii jajek zwykle podaje się jako przekąskę, czyli tapas. W tym słonecznym kraju zarangollo serwuje się na ciepło, a nawet po odgrzaniu. Danie jest tak dobre i sycące, że można je jeść na śniadanie lub na kolację na ciepło. Składa się ze zdrowych i bogatych w substancje odżywcze składników, więc na pewno przypadnie do smaku osobom zrzucającym zbędne kilogramy i fanom zdrowego odżywiania.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie (zielone lub żółte)
- 2 cebule
- 1/2 szklanki wody
- 8 jajek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
dodatkowo:- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać wodę i oliwę z oliwek. Podgrzewać, aż woda odparuje.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Warzywa przełożyć do miseczki.
- Mocno rozgrzać patelnię. Wlać roztrzepane widelcem jajka i podsmażoną cukinię z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć i mieszać, aż jajka się zetną.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.