Zapomnij o nuggetsach z kurczaka. Domowe goujons podbijają podniebienie

Zwykłe nuggetsy już ci się znudziły? Warto więc sięgnąć po przepis na goujons z kurczaka. Pyszne, proste w przygotowaniu i niezwykle chrupiące kawałki kurczaka szybko zyskają uznanie wśród rodziny i znajomych.
Słowo "goujon" pochodzi z francuskiego i oznacza "pasek" lub "wąski filet", odnosi się to tutaj do sposobu krojenia mięsa. Choć tradycyjnie przygotowywało się je z ryby, to wersja z kurczaka zyskała ogromną popularność.
Goujons zachęcają swoją chrupiącą panierką. Choć w klasycznym przepisie używa się wyłącznie bułki tartej, to dzięki dodatkowi panko będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca. Co ciekawe, użyć można również zmielonych płatków kukurydzianych, dla dodatkowego efektu.
Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Te kawałki kurczaka rozkochają każdego
Choć z wierzchu są chrupiące, to w środku wciąż są soczyste. To wszystko dzięki dobrze rozgrzanemu olejowi. Co więcej, to danie przygotowuje się niezwykle szybko. Może być gotowe już w kilkanaście minut. Świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąską, jak i do sałatek czy jako element do burgera.
Najlepiej podawać je z sosem, idealnie pasować do nich będą: czosnkowy, miodowo-musztardowy, aioli, tatarski czy BBQ. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki możemy do panierki dodać ostrą paprykę. A jeśli wolimy zdrowszą wersję można nasze kurczaczki upiec (220 stopni na 20 minut) lub przygotować w air fryerze.
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej (można wymieszać z panko dla większej chrupkości)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z kurczaka kroimy w cienkie paski.
- Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
- Wyjmujemy trzy miseczki.
- Do pierwszej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą.
- Każdy pasek kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- W dużej patelni lub garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170 stopni
- Smażymy goujons partiami przez 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Odsączamy na ręczniku papierowym.