Wystrzałowe figi pieczone z serem i boczkiem - przekąska, której trudno się oprzeć!

Wystrzałowe figi pieczone z serem i boczkiem - przekąska, której trudno się oprzeć!
Autor: Shutterstock Figi pieczone z serem i boczkiem można podawać z sosem jogurtowo-musztardowym
łatwy
25 min
5

Dieta bezglutenowa

Figi pieczone z serem i boczkiem to potrawa, która przywędrowała z Gruzji - tam owoce nadziewa się słonym serem suluguni. Ponieważ jest on trudno dostępny, proponujemy do nadziewania fig wykorzystać grecki ser feta, bułgarski ser szopski lub polski solan.

SKŁADNIKI

  • 15 świeżych, dojrzałych, ale nie bardzo miękkich fig
  • 15 plasterków boczku wędzonego surowego
  • opakowanie sera suluguni, feta lub bułgarskiego sera szopskiego (można każdy z tych serów zastąpić polskim solanem)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Figi przekroić na pół, nie dokrawając ich jednak do końca, tak by  dwie połówki owocu były połączone.
  • Ser pokroić na tyle kawałków ile mamy fig i nadziać nimi owoce.
  • Każdy owoc owinąć plasterkiem boczku, można go spiąć wykałaczką.
  • Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej