Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią i pomidorem - przepis na elegancką przystawkę
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Wieżyczki z fetą i grillowaną cukinia to niezwykła, oryginalna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej. Sprawdź, jak ją zrobić i ciesz się niepowtarzalnym smakiem sera i grillowanych warzyw.
SKŁADNIKI
- cukinia
- pomidor czerwony
- sera feta
- szczypta oregano
- oliwa z oliwek extra vergin
- mieszanka przypraw kuchni greckiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na równej grubości plastry, podobnie postępujemy z pomidorem.
- Plastry cukinii lekko grillujemy, a następnie osączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Fetę wyciągamy z lodówki na 30 minut przed krojeniem.
- Ser kroimy na plastry jednakowej grubości.
- Na talerzu układamy kolejno: plaster fety, cukinii i pomidora.
- Podajemy z lekkim sosem na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek extra vergin, szczypty oregano oraz szczypty mieszanki przyprawowej, dokładnie wymieszanymi w shakerze do dressingu lub słoiczku z zakrętką.