Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]

2021-03-03
Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]
Autor: Shutterstock Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]
łatwy
15 min
4

Najbardziej popularną świąteczną przystawką są jaja faszerowane. Tu podajemy przepis na jaja faszerowane z szynką, majonezem i chrzanem. Takie jajka ułożone na półmisku będą się prezentowały bardzo malowniczo.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka

Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo

6 plastrów szynki, pokrojonych w kostkę

3-4 łyżki majonezu

3 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżeczki chrzanu

2 łyżki świeżo siekanego koperku

2 łyżeczki ziaren gorczycy

sól

pieprz

sok z cytryny

szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotowane jajka obrać, ostrym nożem przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka, tak, żeby nie uszkodzić białek.

Przy użyciu blendera żółtka zmiksować z majonezem, musztardą, chrzanem, gorczycą, szynką, przyprawami i koperkiem.

Pastą napełnić połówki jajek. Można użyć do tego rękawa cukierniczego lub wyciskarki, żeby wyciśnięte nadzienie miało kształt równych piramidek.

Dekorować posiekanym szczypiorkiem. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE