Wielkanocne jaja faszerowane z szynką - świąteczna przystawka na zimno
2022-04-12
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Najbardziej popularną świąteczną przystawką są jaja faszerowane. Tu podajemy przepis na jaja faszerowane z szynką, majonezem i chrzanem. Takie jajka ułożone na półmisku będą się prezentowały bardzo malowniczo.
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 6 plastrów szynki, pokrojonych w kostkę
- 3-4 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki świeżo siekanego koperku
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka obrać, ostrym nożem przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka, tak, żeby nie uszkodzić białek.
- Przy użyciu blendera żółtka zmiksować z majonezem, musztardą, chrzanem, gorczycą, szynką, przyprawami i koperkiem.
- Pastą napełnić połówki jajek. Można użyć do tego rękawa cukierniczego lub wyciskarki, żeby wyciśnięte nadzienie miało kształt równych piramidek.
- Dekorować posiekanym szczypiorkiem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Jajka faszerowane na Wielkanoc
W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.
- Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami
- Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta
- Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis