Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]

2021-03-03
Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]
Autor: Shutterstock Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]
łatwy
15 min
4

Najbardziej popularną świąteczną przystawką są jaja faszerowane. Tu podajemy przepis na jaja faszerowane z szynką, majonezem i chrzanem. Takie jajka ułożone na półmisku będą się prezentowały bardzo malowniczo.

Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo

6 plastrów szynki, pokrojonych w kostkę

3-4 łyżki majonezu

3 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżeczki chrzanu

2 łyżki świeżo siekanego koperku

2 łyżeczki ziaren gorczycy

sól

pieprz

sok z cytryny

szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotowane jajka obrać, ostrym nożem przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka, tak, żeby nie uszkodzić białek.

Przy użyciu blendera żółtka zmiksować z majonezem, musztardą, chrzanem, gorczycą, szynką, przyprawami i koperkiem.

Pastą napełnić połówki jajek. Można użyć do tego rękawa cukierniczego lub wyciskarki, żeby wyciśnięte nadzienie miało kształt równych piramidek.

Dekorować posiekanym szczypiorkiem. 

Jajka faszerowane na Wielkanoc

W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka

Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis