Warzywne frytki z dipem czosnkowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wypróbuj przepis na frytki z warzyw: marchwi, selera i pietruszki. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i świetnie smakują, zwłaszcza podane z dipem czosnkowym. Jeśli masz ochotę na małą odskocznię od tradycyjnych frytek smażonych w głębokim oleju, spróbuj zrobić pyszne dietetyczne frytki warzywne. Podajemy sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny
- Chilli w proszku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w długie słupki.
- Do dużej miski wlej odrobinę oleju rzepakowego, wsyp wszystkie przyprawy i wrzuć warzywa.
- Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek został obtoczony w oleju i przyprawach. Na blachę połóż papier do pieczenia i wyłóż wszystkie warzywa.
- Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
- W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj przeciśnięty czosnek i wymieszaj dokładnie.
- Gotowe warzywne frytki zanurzaj w sosie czosnkowym.