Walentynki: przepis na koktajl krewetkowy z awokado

walentynki-przepis-na-koktajl-krewetkowy-z-awokado.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Krewetki i awokado, zwane gruszką miłości, to dobra kombinacja na walentynkową kolację
łatwy
20 min
4

W walentynki chętnie jemy potrawy zawierające afrodyzjaki. Wzięły one swoją nazwę od Afrodyty, greckiej bogini miłości, która wynurzyła się z wód morskich. Największą miłosną moc przypisuje się właśnie produktom pochodzącym z morza. Poznaj przepis na koktajl z krewetek, który rozpali zmysły w walentynki!

Owoce morza, jako poświęcone bogini Afrodycie, mają podobno miłosną moc. Pewnie dlatego ostrygi, małże, krewetki, homary, ryby czy kawior otwierają niemal każda listę afrodyzjaków. No i chyba nie ma zestawienia, w którym nie występowałyby awokado i chili.

SKŁADNIKI

  • szklanka krewetek (mogą być mrożone lub z zalewy)
  • duże dojrzałe awokado
  • duża czerwona papryka
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • koperek do dekoracji (wystarczą 2-3 gałązki)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki rozmroź albo odsącz z zalewy. Wymieszaj dokładnie oliwę, chili, pieprz i sól. Powstałym sosem polej krewetki i odstaw na 15-20 minut.
  • Awokado obierz, pokrój w niewielką kostkę, skrop sokiem z cytryny i natychmiast wymieszaj z krewetkami (inaczej awokado ściemnieje). Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Delikatnie wymieszaj całość i przełóż do dwóch pucharków.
  • Polej jogurtem, udekoruj koperkiem. Pucharki przed podaniem wstaw do lodówki – najlepiej na pół godziny.