Verrine z łososiem: prosta i efektowna przekąska na imprezę

Verrine z łososiem
Autor: materiały prasowe Verrine to przystawka podana efektownie w kieliszku
łatwy
45 min
4

Przekąski to must have na każdym przyjęciu. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych efektowną przekąską rodem z Francji - koniecznie przygotujcie verrine z łososiem. Mamy dla Was szybki i prosty przepis!

Verrine to układana warstwami przekąska wymyślona przez Francuzów, podawana w małych szklaneczkach, może być pikantna lub słodka. Ten rodzaj przekąski cieszy się coraz większą popularnością, głównie z racji tego, że nie wymaga dużego nakładu pracy, a prezentuje się niezwykle efektownie.

 

 

SKŁADNIKI

  • 800 g łososia surowego (filet)
  • 800 g łososia wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 opakowania serka, np. Bieluch,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos: Serek przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, przyprawy i razem wymieszać.
  • Verrine: Surowego łososia ugotować na parze, przyprawiając do smaku.
  • W szklaneczkach układać warstwami: porwanego na kawałki łososia wędzonego, sos i piórka  z łososia ugotowanego.
  • Przekąskę ozdobić np. ugotowanymi zielonymi szparagami lub zielonymi liśćmi świeżych ziół
Materiały prasowe
więcej