Verrine z łososiem: prosta i efektowna przekąska na imprezę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przekąski to must have na każdym przyjęciu. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych efektowną przekąską rodem z Francji - koniecznie przygotujcie verrine z łososiem. Mamy dla Was szybki i prosty przepis!
Verrine to układana warstwami przekąska wymyślona przez Francuzów, podawana w małych szklaneczkach, może być pikantna lub słodka. Ten rodzaj przekąski cieszy się coraz większą popularnością, głównie z racji tego, że nie wymaga dużego nakładu pracy, a prezentuje się niezwykle efektownie.
SKŁADNIKI
- 800 g łososia surowego (filet)
- 800 g łososia wędzonego
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 opakowania serka, np. Bieluch,
- czosnek,
- cytryna,
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos: Serek przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, przyprawy i razem wymieszać.
- Verrine: Surowego łososia ugotować na parze, przyprawiając do smaku.
- W szklaneczkach układać warstwami: porwanego na kawałki łososia wędzonego, sos i piórka z łososia ugotowanego.
- Przekąskę ozdobić np. ugotowanymi zielonymi szparagami lub zielonymi liśćmi świeżych ziół