Urzekające kartofelki pieczone w chrupiącej panierce - miłość od pierwszego kęsa!

Urzekające kartofelki pieczone w chrupiącej panierce - miłość od pierwszego kęsa!
Autor: Shutterstock Podobnie jak kartofelki możesz też przygotować inne warzywa - albo dodać je do ziemniaków
łatwy
35 min
4

Kartofelki pieczone w chrupiącej panierce to idealny dodatek do dań obiadowych - szczególnie gdy bardzo chcemy się popisać. To także świetna przekąska imprezowa. Niedroga, niezbyt tłusta, ale wyrazista w smaku, no i chrupiąca - a przecież to kocha wielu z nas!

SKŁADNIKI

  • ziemniaki
  • bułka tarta + przyprawa do kurczaka lub gotowa panierka z przyprawami
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Ja kroję je najchętniej w grubsze łódeczki.
  • Obgotuj przez 15 minut, pilnując, by nie rozgotować - ziemniaki powinny być twardawe. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
  • Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą do kurczaka lub inną ulubioną. Panierka powinna być dość słona. Można też użyć gotowej panierki z przyprawami.
  • Kiedy ziemniaki lekko ostygną, każdy kawałek zamocz w letniej wodzie, a następnie obtocz w przygotowanej panierce. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Doskonale smakują z sosem tzatziki, sałatkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej