Urzekające kartofelki pieczone w chrupiącej panierce - miłość od pierwszego kęsa!
2021-07-09

łatwy
35 min
4
Kartofelki pieczone w chrupiącej panierce to idealny dodatek do dań obiadowych - szczególnie gdy bardzo chcemy się popisać. To także świetna przekąska imprezowa. Niedroga, niezbyt tłusta, ale wyrazista w smaku, no i chrupiąca - a przecież to kocha wielu z nas!
SKŁADNIKI
- ziemniaki
- bułka tarta + przyprawa do kurczaka lub gotowa panierka z przyprawami
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Ja kroję je najchętniej w grubsze łódeczki.
- Obgotuj przez 15 minut, pilnując, by nie rozgotować - ziemniaki powinny być twardawe. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą do kurczaka lub inną ulubioną. Panierka powinna być dość słona. Można też użyć gotowej panierki z przyprawami.
- Kiedy ziemniaki lekko ostygną, każdy kawałek zamocz w letniej wodzie, a następnie obtocz w przygotowanej panierce. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Doskonale smakują z sosem tzatziki, sałatkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?