Urzeka smakiem i prostotą. Zapiekanka z młodych ziemniaków w sosie śmietanowym
2022-06-20
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co roku o tej samej porze zachwycamy się smakiem młodych ziemniaków. Oto zapiekanka z młodych ziemniaków na chłodniejsze letnie dni.
SKŁADNIKI
- 8 dużych młodych ziemniaków
- 2 duże cebule
- śmietana 36%
- szczypiorek
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy
- opcjonalnie: parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć. A wiecie, że kto obiera młode ziemniaki, traci czas i... błonnik? Nieobrane więc ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki (bez obierania).
- Natłuścić olejem rzepakowym naczynie żaroodporne.
- Układać w naczyniu warstwami: posolone, oprószone pieprzem i startą gałką muszkatołową talarki ziemniaków, na to zeszklona cebula, zioła prowansalskie i śmietana – kolejna warstwa tak samo. Na koniec na wierzchu dać więcej śmietany i zetrzeć odrobinę parmezanu.
- Piec w temperaturze ok. 160ºC, aż zmiękną ziemniaki (ok. 15 minut; miękkość ziemniaków można sprawdzać patykiem do szaszłyków). Na ostatnie 5 minut odkryć naczynie.
- Ozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?