Urzeka smakiem i prostotą. Zapiekanka z młodych ziemniaków w sosie śmietanowym

Zapiekanka z młodych ziemniaków
Autor: Shutterstock Zapiekanka z młodych ziemniaków jest pyszna i syta, do tego łatwa w przyrządzeniu
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co roku o tej samej porze zachwycamy się smakiem młodych ziemniaków. Oto zapiekanka z młodych ziemniaków na chłodniejsze letnie dni.

SKŁADNIKI

  • 8 dużych młodych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • śmietana 36%
  • szczypiorek
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie: parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć. A wiecie, że kto obiera młode ziemniaki, traci czas i... błonnik? Nieobrane więc ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
  • Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki (bez obierania).
  • Natłuścić olejem rzepakowym naczynie żaroodporne.
  • Układać w naczyniu warstwami: posolone, oprószone pieprzem i startą gałką muszkatołową talarki ziemniaków, na to zeszklona cebula, zioła prowansalskie i śmietana – kolejna warstwa tak samo. Na koniec na wierzchu dać więcej śmietany i zetrzeć odrobinę parmezanu.
  • Piec w temperaturze ok. 160ºC, aż zmiękną ziemniaki (ok. 15 minut; miękkość ziemniaków można sprawdzać patykiem do szaszłyków). Na ostatnie 5 minut odkryć naczynie.
  • Ozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej