Tymbaliki z zająca
2021-03-29

łatwy
90 min
4
Tymbaliki z zająca lub królika to pyszna przystawka nie tylko na Wielkanoc. Delikatne mięso dzikiego zająca zanurzone w aromatycznej galaretce to danie pełne smaku. Tymbaliki pasują na eleganckie przyjęcie.
SKŁADNIKI
- 2-3 uda zająca lub królika
- 1/3 pęczka włoszczyzny
- 40 g żelatyny
- 1 opakowanie jaj przepiórczych
- 3-5 liści laurowych
- 5 szt. ziela angielskiego
- pieprz czarny młotkowany
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z zająca i włoszczyznę zalać 2,5 l wody, dodać przyprawy, gotować na mały ogniu ok. 1 godzinę.
- Mięso wyjąć, obrać z kości, marchew pokroić w równą kostkę.
- Gorący wywar przecedzić, dodać żelatynę, doprawić do smaku, wystudzić.
- W małych foremkach układać ugotowane połówki jaj przepiórczych, mięso z zająca, marchew.
- Całość zalać galaretką, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.