Tymbaliki z zająca

2021-03-29
Tymbaliki z zająca
Autor: Shutterstock Tymbaliki z zająca można przybrać zabawnie wyciętymi warzywami
łatwy
90 min
4

Tymbaliki z zająca lub królika to pyszna przystawka nie tylko na Wielkanoc. Delikatne mięso dzikiego zająca zanurzone w aromatycznej galaretce to danie pełne smaku. Tymbaliki pasują na eleganckie przyjęcie. 

SKŁADNIKI

  • 2-3 uda zająca lub królika
  • 1/3 pęczka włoszczyzny
  • 40 g żelatyny
  • 1 opakowanie jaj przepiórczych
  • 3-5 liści laurowych
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • pieprz czarny młotkowany
  • sól morska
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z zająca i włoszczyznę zalać 2,5 l wody, dodać przyprawy, gotować na mały ogniu ok. 1 godzinę.
  • Mięso wyjąć, obrać z kości, marchew pokroić w równą kostkę.
  • Gorący wywar przecedzić, dodać żelatynę, doprawić do smaku, wystudzić.
  • W małych foremkach układać ugotowane połówki jaj przepiórczych, mięso z zająca, marchew.
  • Całość zalać galaretką, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Redakcja
więcej