Tych przekąsek nigdy nie za dużo. Ogórkowe kąski są hitem każdej imprezy

Tych przekąsek nigdy nie za dużo. Ogórkowe kąski są hitem każdej imprezy
Autor: Shutterstock.com Tych przekąsek nigdy nie za dużo. Ogórkowe kąski są hitem każdej imprezy
łatwy
5 min
8

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne i proste przekąski, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub szybka przekąska na imprezę. Są proste w przygotowaniu, a smakują niesamowicie. Plasterki ogórka z aromatycznym sosem tzatzyki, to przegryzka, która sprawdzi się świetnie niezależnie od okazji.

Prosty sposób na wegetariańską przekąskę. Wystarczy kilka składników

Te pyszne ogórkowe kąski to idealny sposób na ciekawą przekąskę w środku dnia. Nie ma dużo kalorii, a z pewnością zasmakuje niejednej osobie. Jest prosta w przygotowaniu, a idealnie łączy w sobie chrupiącego ogórka i pistacje z kremowym i aromatycznym sosem.

Jest to orzeźwiająca przekąska, nad którą nie będziemy musieli się napracować. Aromatyczne ogórki z sosem tworzą wspaniałą przekąskę, które sprawdzi się o każdej porze dnia. Jest to wegetariański sposób na dietetyczną przekąskę, która pozwoli nam poradzić sobie z głodem.

Przygotujemy ją w niecałe 10 minut, a cały ten czas naprawdę będzie tego wart. Jeśli więc mamy w lodówce ogórka, z którym nie wiemy, co zrobić, ten przepis jest odpowiedzią. Wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się przepysznymi kawałkami ogórka.

Nie ma więc co długo się zastanawiać i już teraz możemy sięgnąć po te przepyszne kąski. To idealny pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy kilka minut, a ta smakowita zielona przekąska będzie gotowa.

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości świeże ogórki
  • 90 g obranych pistacji
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1 ogórka ścieramy na tarce.
  • Odciskamy z niego nadmiar wody.
  • Przekładamy do miski i mieszamy z jogurtem, cytryną, oliwą, solą i posiekanym czosnkiem.
  • Drugiego ogórka kroimy na plasterki.
  • Na każdy plasterek nakładamy sos.
  • Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej