Tradycyjny schab po warszawsku - nadziewany jajkami z chrzanem
Tradycyjny schab po warszawsku to pieczone mięso nadziane delikatną pastą jajeczną i następnie zalane doprawioną na ostro galaretą. Po prostu pycha! Idealna przystawka na rodzinne przyjęcia i święta. Niezbyt trudna w przygotowaniu, a bardzo efektowna i smaczna.
SKŁADNIKI
- kawałek schabu pieczonego
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- do smaku: sól, pieprz mielony
- 1/2 litra wywaru z kleistego mięsa i włoszczyzny
- 2 - 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki octu ryżowego albo winnego
- zielenina do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab podzielić na parzystą liczbę plastrów, ale co drugi plaster naciąć do połowy - tworząc kieszenie. Czyli ma być np. 6 grubych plastrów, każdy przecięty w połowie na 2 cieńsze plastry.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeń na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Dodać do nich majonez, chrzan i ulubioną zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku.
- Każdy plaster lekko rozchylić i nadziać pastą jajeczną Nafaszerowane plastry ułożyć na głębokim półmisku.
- Ozdobić różami z marchewki, natką pietruszki.
- W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę - w ilości zalecanej przez producenta na 1/2 litra płynu.
- Doprawić do smaku octem, a także - w razie potrzeby - solą i pieprzem.
- Odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretą zalać ułożone na półmisku plastry schabu. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Schab po warszawsku w galarecie - z czego zrobić wywar?
Wywar powinien być przygotowany z kawałków mięsa z dużą ilością kolagenu. Można więc ugotować go na golonce, ale też na łatwo dostępnych skrzydełkach kurczaka czy porcji rosołowej, w której mamy dużo kości i chrząstek. Wolno gotowany wywar powinien być klarowny, zwłaszcza, jeśli odszumujemy go starannie. Jeśli jednak nam się to nie uda, można wywar sklarować kurzym białkiem. Do gotującego się płynu wrzucamy surowe białko i mieszamy. Białko ścinając się pochłania cząsteczki, które przyczyniają się do jego zmętnienia. po tym zabiegu wystarczy wywar przecedzić przez sitko i gotowe.
Zobacz naszą galerię z najpopularniejszymi przekąskami