Schab z piekarnika. Danie z pieczonego schabu nie tylko na obiad
Jak zrobić pyszny schab pieczony w piekarniku? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe. Mięso jest idealnie doprawione, przypieczone, kruche i soczyste. Schab zacnie smakuje na ciepło i na zimno. To uniwersalny przepis, z którego można korzystać cały rok. Sprawdzi się na różne okazje i święta. Zobacz, jak prosto można zrobić schab z piekarnika.
Jak przyprawić schab przed pieczeniem?
- Mięso można doprawić mieloną słodką papryką, która nada pięknego koloru i lekko słodkiego smaku.
- Smak pieczonego schabu będzie ostrzejszy, jeżeli doda się odrobinę mielonego chili.
- Ziołowy smak i aromat zapewni suszony tymianek lub mielona kolendra. Gałązki świeżych ziół można położyć w formie lub na mięsie tuż przed wstawieniem do piekarnika.
- Oryginalnym dodatkiem jest ketchup, musztarda lub miód.
- Można też użyć gotowych mieszanek przyprawowych do wieprzowiny.
- Przed marynowaniem schab można związać w paru miejscach specjalnym sznurkiem do pieczenia mięsa. Ten trik sprawi, że wieprzowina zachowa bardziej zaokrąglony kształt.
Jak upiec schab w piekarniku?
Soczysty i kruchy schab można upiec w piekarniku elektrycznym lub gazowym. Zamarynowane i obsmażone na patelni mięso należy przełożyć do brytfanny lub dużej formy do zapiekania. Tak przygotowany schab wstawia się do piekarnika i piecze około 65 minut. Można serwować go od razu po wyjęciu z pieca lub po ostygnięciu jako wędlina na kanapki.
Jak upiec schab w piekarniku w rękawie?
Ten sposób pozwala upiec schab w piekarniku, żeby nie był suchy. Pieczenie schabu w rękawie sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. Rękaw świetnie zatrzymuje wilgoć. Dodatkowym atutem tej metody jest mniej zmywania i sprzątania. Mięso należy przełożyć do rękawa, związać końce, umieścić w formie i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu trzeba odczekać, aż schab ostygnie i dopiero rozciąć i wyjąć go z rękawa.
Przepis na schab z piekarnika
- Przepis na schab z piekarnika nie jest skomplikowany.
- Lista produktów potrzebnych do upieczenia schabu nie jest długa. Znajduje się na niej schab bez kości, przyprawy i olej do obsmażenia mięsa.
- Czas przygotowania to około 30 minut. Schab powinien marynować się minimum 12 godzin. Czas pieczenia zależy od metody. Pieczenie schabu w rękawie to 80 minut, a w formie 65 minut.
- Według tego przepisu można upiec schab ze śliwką lub suszonymi morelami.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 3 płaskie łyżki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- W miseczce wymieszać majeranek, sól, pieprz i pieprz ziołowy. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wymieszać.
- Mięso dokładnie natrzeć przyprawami i szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 12 godzin lub więcej.
- Schab wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Zdjąć nadmiar przypraw i przełożyć do miseczki.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim schab z każdej strony po minucie. Mięso zdjąć z patelni i przełożyć na deskę. Natrzeć zdjętymi wcześniej przyprawami.
- Schab pieczony w rękawie – mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i związać oba końce. Umieścić w formie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić go do ostygnięcia. Kiedy będzie schłodzony, zdjąć rękaw.
- Schab pieczony bez rękawa – po obsmażeniu i natarciu przyprawami mięso przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec bez przykrycia 65 minut. Wyjąć i podawać na ciepło lub odstawić do całkowitego ostygnięcia.