To idealna alternatywa dla klasycznych frytek. Doskonale chrupiąca i lekka

To idealna alternatywa dla klasycznych frytek. Doskonale chrupiąca i lekka
Autor: com, Shutterstock To idealna alternatywa dla klasycznych frytek. Doskonale chrupiąca i lekka
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Air Fryer, czyli urządzenie, które szybko stało się ogromnym hitem na całym świecie. I nic dziwnego, można w nim przygotować całą masę ciekawych przepisów. Idealnym przykładem może być ta alternatywa dla klasycznych frytek. Panierowane frytki z cukinii z Air Fyrera podbijają kubki smakowe.

Idealna alternatywa dla frytek. Pyszna i chrupiąca

Panierowane frytki z cukinii to idealna alternatywa dla klasycznych frytek. Łączy ona w sobie chrupkość i lekkość. Jest to idealny przepis na przekąskę dla osób, które dbają o swoją dietę. A wszystko dzięki temu, że nie wymagają one dużej ilości tłuszczu.

Nasze frytki z cukinii powinno się podawać na ciepło. Najlepiej będą komponowały się z sosami takimi jak czosnkowy, ziołowo-śmietankowy czy po prostu klasyczny ketchup. Sprawdzą się jednakowo jako przekąska, lub jako świetny dodatek do dań głównych, który zachwyci wszystkich domowników.

W piekarniku zamiast w Air Fryerze. Przekąska w kilka minut

Jeśli nie mamy Air Fryera to jeszcze nic straconego. Nasze frytki z cukinii z powodzeniem można bowiem przygotować również w zwykłym piekarniku. Wówczas jednak będziemy musieli je piec w 200 stopniach przez około 12 minut.

Samo przygotowanie tej wspaniałej przekąski jest nie tylko niezwykle proste, ale również bardzo szybkie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by stworzyć coś, czym zachwycą się zarówno domownicy, jak i goście. 

Ten przepis idealnie łączy ze sobą chrupiącą panierkę z lekkim serowym posmakiem oraz lekkość cukinii. Jeśli chcemy, by nasze danie było bardziej wyraziste możemy do niego dodać papryczkę chili lub wędzoną.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cukinia
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz 
  • słodka papryka
  • papryka wędzona
  • 1 łyżka tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od umycia cukinii.
  • Obcinamy końcówki i koimy ją w średniej grubości słupki.
  • Bułkę tartą mieszamy z paprykami, solą, pieprzem i parmezanem.
  • Jajko rozbijamy z osobnej misce.
  • Frytki obtaczamy w jajku, a następnie panierce.
  • Przekładamy do spryskanego tłuszczem air fyera.
  • Pieczemy 9 minut w 180 stopniach.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej