Terrina grzybowo-serowa: przepis na wykwitną przekąskę
2021-03-29

łatwy
454 min
4
Terrina grzybowo-serowa to wykwintna przekąska, która zachwyci wszystkich. A jej przygotowanie wcale nie jest trudne, ani bardzo kosztowne. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoich biesiadników!
Zobacz inne przepisy na dania z grzybami!
SKŁADNIKI
- 200 g krakersów
- 200 g grzybów leśnych - kurek, borowików, rydzów
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 800 g twarogu śmietankowego
- sól i pieprz
- 1 cebula
- 6 lyżeczek żelatyny
- 4 łyżki startego sera żółtego
- maso do smażenia
- garść posiekanego szczypiorku
- garść posiekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę 24x24 cm wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć pokruszonymi krakersami - ubić je za pomocą dna szklanki.
- Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, ostudzić.
- Grzyby oczyścić, pokroić, poddusić na na maśle z posiekaną cebulą. Posypać solą i ostudzić.
- Tworóg zmiksować z śmietaną na gładka masę. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z twarogiem.
- Dodać grzyby z cebulą, posiekane szczypiorek i natkę. Doprawić sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Dodać ostudzoną żelatynę.
- Masę rozłożyć na spodzie z krakersów. Posypać wierzch startym żółtym serem
- Schłodzić, podawać pokrojone na plastry.