Terrina grzybowo-serowa: przepis na wykwitną przekąskę

2021-03-29
Terrina grzybowo-serowa: przepis na wykwitną przekąskę
Autor: Shutterstock Terrinę można przyrządzić z dowolnymi grzybami, ale smaczniejsza będzie z tymi o wyrazistym smaku i aromacie, np. z borowikami
łatwy
454 min
4

Terrina grzybowo-serowa to wykwintna przekąska, która zachwyci wszystkich. A jej przygotowanie wcale nie jest  trudne, ani bardzo kosztowne. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoich biesiadników!

Zobacz inne przepisy na dania z grzybami!

SKŁADNIKI

  • 200 g krakersów
  • 200 g grzybów leśnych - kurek, borowików, rydzów
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 800 g twarogu śmietankowego
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 6 lyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • maso do smażenia
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej natki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę 24x24 cm wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć pokruszonymi krakersami  - ubić je za pomocą dna szklanki.
  • Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, ostudzić.
  • Grzyby oczyścić, pokroić, poddusić na na maśle z posiekaną cebulą. Posypać solą i ostudzić.
  •  Tworóg zmiksować z śmietaną na gładka masę. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z twarogiem.
  • Dodać grzyby z cebulą, posiekane szczypiorek i natkę. Doprawić sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać ostudzoną żelatynę.
  • Masę rozłożyć na spodzie z krakersów. Posypać wierzch startym żółtym serem
  • Schłodzić, podawać pokrojone na plastry.
Redakcja
więcej