Ten przepis jest u mnie w rodzinie od lat. Śledzie po zamojsku smakują zawsze i każdemu

śledzie po zamojsku
Autor: Shutterstock Na Wigilię podaj wyborne śledzie po zamojsku. Zrobisz je z kilku prostych składników.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia ruszyły pełną parą. Wśród tradycyjnych przysmaków na stole powinny pojawić się śledzie. Jak zrobić najlepsze śledzie na wigilię? W internecie krąży mnóstwo przepisów na te ryby, ale w tym roku warto przygotować je w wersji, która zachwyci każdego. Oto sprawdzony przepis na śledzie po zamojsku.

Czym są śledzie po zamojsku?

Śledzie przyrządzone według tego przepisu są pyszne i świetnie pasują na różne okazje. Sprawdzą się na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Do ich przygotowania nie są potrzebne wyszukane składniki. To właśnie w prostocie tkwi tajemnica ich smaku. Do przyrządzenia śledzi po zamojsku potrzebnych jest tylko kilka produktów. Są łatwo dostępne przez cały rok, a w okresie przedświątecznym często sprzedawane są w promocyjnych cenach. Śledzie zyskują wyborny smak dzięki dodatkowi cebuli i cytryny. Dodaje się także przyprawy jak ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Całość zalewa się olejem.

Jak zrobić śledzie po zamojsku?

Przepis na świąteczne śledzie zamojskie z cebulą i cytryną nie jest trudny. Przygotowanie jest proste, ale należy pamiętać, że na ich przygotowanie warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Filety śledziowe należy wcześniej wymoczyć w wodzie i mleku. Pozwala to na pozbycie się nadmiaru soli. Śledzie zyskują pyszny smak i są delikatne.

Jak więc przyrządzić smaczne śledzie po zamojsku na Wigilię i Boże Narodzenie? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a śledzie wyjdą na medal.

  • 1. krok – wymoczenie śledzi w wodzie i mleku
  • 2. krok – pokrojone i sparzenie cebuli oraz cytryn
  • 3. krok – ułożenie warstw ze śledzi, cebuli, cytryn i przypraw
  • 4. krok – zalanie składników olejem
  • 5. krok – wstawienie śledzi po zamojsku do lodówki na całą noc

Ile dni przed świętami zrobić śledzie?

Jeżeli chcecie w Wigilię uraczyć rodzinę pysznymi śledziami po zamojsku z dodatkiem cebuli i cytryny, najlepiej jest przyrządzić je dzień wcześniej. Po przygotowaniu warto wstawić je do lodówki na całą noc. Dzięki temu przez noc wszystkie składniki się przegryzą. Na wigilijnej kolacji i podczas kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia oczarują wybornym smakiem każdego członka rodziny. Przepis na śledzie po zamojsku warto więc zapisać, ponieważ to idealna rybna przekąska na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • 8 płatów filetów śledziowych w solance
  • 500 ml oleju słonecznikowego
  • 4 cebule
  • 2 cytryny
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • mleko

  • dodatkowo:
  • woda i mleko do moczenia śledzi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie przełożyć do miski i wlać wodę. Moczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę zmieniać co 30 minut. Na koniec wymoczyć śledzie w mleku.
  • Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm.
  • Cebule pokroić w krążki i przełożyć na sitko. Sparzyć wrzątkiem i odstawić.
  • Sparzone cytryny pokroić w cienkie plasterki.
  • W misce układać warstwy śledzi, cebuli i cytryny oraz przyprawy – ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe. Układać do wykorzystania składników.
  • Wlać olej, miskę przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Podawać na wigilijną kolację i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej