Ten przepis jest u mnie w rodzinie od lat. Śledzie po zamojsku smakują zawsze i każdemu
Dieta bezglutenowa
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia ruszyły pełną parą. Wśród tradycyjnych przysmaków na stole powinny pojawić się śledzie. Jak zrobić najlepsze śledzie na wigilię? W internecie krąży mnóstwo przepisów na te ryby, ale w tym roku warto przygotować je w wersji, która zachwyci każdego. Oto sprawdzony przepis na śledzie po zamojsku.
Czym są śledzie po zamojsku?
Śledzie przyrządzone według tego przepisu są pyszne i świetnie pasują na różne okazje. Sprawdzą się na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Do ich przygotowania nie są potrzebne wyszukane składniki. To właśnie w prostocie tkwi tajemnica ich smaku. Do przyrządzenia śledzi po zamojsku potrzebnych jest tylko kilka produktów. Są łatwo dostępne przez cały rok, a w okresie przedświątecznym często sprzedawane są w promocyjnych cenach. Śledzie zyskują wyborny smak dzięki dodatkowi cebuli i cytryny. Dodaje się także przyprawy jak ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Całość zalewa się olejem.
Jak zrobić śledzie po zamojsku?
Przepis na świąteczne śledzie zamojskie z cebulą i cytryną nie jest trudny. Przygotowanie jest proste, ale należy pamiętać, że na ich przygotowanie warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Filety śledziowe należy wcześniej wymoczyć w wodzie i mleku. Pozwala to na pozbycie się nadmiaru soli. Śledzie zyskują pyszny smak i są delikatne.
Jak więc przyrządzić smaczne śledzie po zamojsku na Wigilię i Boże Narodzenie? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a śledzie wyjdą na medal.
- 1. krok – wymoczenie śledzi w wodzie i mleku
- 2. krok – pokrojone i sparzenie cebuli oraz cytryn
- 3. krok – ułożenie warstw ze śledzi, cebuli, cytryn i przypraw
- 4. krok – zalanie składników olejem
- 5. krok – wstawienie śledzi po zamojsku do lodówki na całą noc
Ile dni przed świętami zrobić śledzie?
Jeżeli chcecie w Wigilię uraczyć rodzinę pysznymi śledziami po zamojsku z dodatkiem cebuli i cytryny, najlepiej jest przyrządzić je dzień wcześniej. Po przygotowaniu warto wstawić je do lodówki na całą noc. Dzięki temu przez noc wszystkie składniki się przegryzą. Na wigilijnej kolacji i podczas kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia oczarują wybornym smakiem każdego członka rodziny. Przepis na śledzie po zamojsku warto więc zapisać, ponieważ to idealna rybna przekąska na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI
- 8 płatów filetów śledziowych w solance
- 500 ml oleju słonecznikowego
- 4 cebule
- 2 cytryny
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- mleko
dodatkowo:- woda i mleko do moczenia śledzi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie przełożyć do miski i wlać wodę. Moczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę zmieniać co 30 minut. Na koniec wymoczyć śledzie w mleku.
- Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm.
- Cebule pokroić w krążki i przełożyć na sitko. Sparzyć wrzątkiem i odstawić.
- Sparzone cytryny pokroić w cienkie plasterki.
- W misce układać warstwy śledzi, cebuli i cytryny oraz przyprawy – ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe. Układać do wykorzystania składników.
- Wlać olej, miskę przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
- Podawać na wigilijną kolację i podczas świąt Bożego Narodzenia.