Tatar z polędwicy wołowej z kawiorem - przepis z MasterChefa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W finale programu "MasterChef" TVN Basia Ritz przyrządziła m.in. tatar z polędwicy wołowej z kawiorem podany w koszyku z parmezanu. Przepis na tatar według Basi Ritz docenili jurorzy i miliony widzów. Sprawdź, jak zrobić słynny tatar z kawiorem według zwyciężczyni "MasterChefa". Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 200 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej
- 2 żółtka
- 30 ml oliwy extra vergine
- 15 g musztardy
- 20 g ogórka kiszonego
- 15 g kaparów
- 15 g szalotki
- 15 g kiszonych maślaków
- 10 g natki pietruszki
- Kawior (może być z pstrąga)
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ok. 100 g świeżo startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
- Blaszkę wyłożyć pergaminem i nasypać parmezan, formując z niego 2 koła o średnicy ok. 12-13 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. Uważać przy tym, aby nie spalić sera, stanie się gorzki.
- Zaraz po wyjęciu z pieca, zdjąć roztopiony krążek i ułożyć go (wcisnąć) w kokilce lub filiżance. Odstawić do ostygnięcia i zarazem stwardnienia.
- Żółtka i musztardę roztrzepać rózgą na gładką masę. Dodać sól i pieprz, i - nie przestając mieszać - wlewać małym strumieniem oliwę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ogórka kiszonego obrać ze skóry, posiekać. Posiekać również drobno kapary, szalotkę, maślaki i natkę pietruszki.
- Posiekaną wołowinę włożyć do miski i połączyć z dodatkami. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, nałożyć do koszyków z parmezanu. Udekorować kawiorem. Natychmiast serwować.