Tatar z polędwicy wołowej z kawiorem - przepis z MasterChefa

Tatar z polędwicy wołowej z kawiorem
Autor: Shutterstock Tatar z kawiorem z jesiotra oraz płatkami parmezanu to danie godne koronowanych głów. 
łatwy
30 min
4

W finale programu "MasterChef" TVN Basia Ritz przyrządziła m.in. tatar z polędwicy wołowej z kawiorem podany w koszyku z parmezanu. Przepis na tatar według Basi Ritz docenili jurorzy i miliony widzów. Sprawdź, jak zrobić słynny tatar z kawiorem według zwyciężczyni "MasterChefa". Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 200 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej
  • 2 żółtka
  • 30 ml oliwy extra vergine
  • 15 g musztardy
  • 20 g ogórka kiszonego
  • 15 g kaparów
  • 15 g szalotki
  • 15 g kiszonych maślaków
  • 10 g natki pietruszki
  • Kawior (może być z pstrąga)
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ok. 100 g świeżo startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
  • Blaszkę wyłożyć pergaminem i nasypać parmezan, formując z niego 2 koła o średnicy ok. 12-13 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. Uważać przy tym, aby nie spalić sera, stanie się gorzki.
  • Zaraz po wyjęciu z pieca, zdjąć roztopiony krążek i ułożyć go (wcisnąć) w kokilce lub filiżance. Odstawić do ostygnięcia i zarazem stwardnienia.
  • Żółtka i musztardę roztrzepać rózgą na gładką masę. Dodać sól i pieprz, i - nie przestając mieszać - wlewać małym strumieniem oliwę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Ogórka kiszonego obrać ze skóry, posiekać. Posiekać również drobno kapary, szalotkę, maślaki i natkę pietruszki.
  • Posiekaną wołowinę włożyć do miski i połączyć z dodatkami. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, nałożyć do koszyków z parmezanu. Udekorować kawiorem. Natychmiast serwować.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej