Takich śledzi jeszcze nie jadłeś! Sekretny sposób gajowego na smak pełen głębi
Śledzie gajowego to wspaniały pomysł na szybką przystawkę zarówno od święta, jak i na każdy dzień. Klasyczne, aromatyczne i słodko-kwaśne śledzie w marynacie z grzybami, cebulą i przyprawami. Rozsmakuj się w tych aromatycznych śledziach gajowego, które pokochasz już od pierwszego kęsa.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Najbardziej aromatyczne śledzie na święta – przepis gajowego zachwyca
Śledzie gajowego to idealny pomysł na przekąskę nie tylko na świąteczny stół. W przeciwieństwie do klasycznych śledzi w oleju czy occie te mają głębszy, bardziej aromatyczny smak inspirowany darami lasu. Właśnie stąd wzięła się również ich nazwa: śledzie gajowego.
Tr śledzie to wyraziste smaki, które świetnie do siebie pasują. Nie są trudne w przygotowaniu a smakują wybornie. Marynatę szykujemy tu z cebuli duszonej do miękkości, koncentratu pomidorowego, miodu, octu i oleju. Dzięki temu powstaje nam sos, który idealnie dopełnia cały smak.
Dlaczego wszyscy dodają to do śledzi? Trik gajowego, który podkręca smak
Jeśli chodzi o grzyby yo są one nie tylko świetne do zapachu i nadaniu całości leśnego klimatu. Ich miękka, mięsista struktura sprawdzi się również do uzupełnienia ryby, a przy okazji świetnie równoważą słoność śledzi.
Ta potrawa świetnie sprawdzi się zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc. To również wspaniały pomysł na przekąskę na zimno czy do kanapek. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by je przygotować. A naprawdę warto!
SKŁADNIKI
- 500 g śledzi matiasów
- 2 duże cebule
- 1 szklanka suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu 10%
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: 1–2 ogórki kiszone, 1 garść suszonej żurawiny, 1 łyżka musztardy sarepskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie opłukujemy z sol.
- Namaczamy w zimnej wodzie około 2 godzin, zmieniając płyn.
- Kroimy na większe kawałki.
- Grzyby namaczamy około 2 godzin.
- Gotujemy je ok.30 minut aż będą miękkie.
- Odsączamy i kroimy w paski.
- Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
- Dokładamy grzyby i opcjonalnie żurawinę i ogórki kiszone.
- Dodajemy ocet i wszystko dusimy kilka minut.
- Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W słoiku układamy: marynatę i śledzie na przemian.
- Całość zalewamy olejem.
- Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.