Takich śledzi jeszcze nie jadłeś! Sekretny sposób gajowego na smak pełen głębi

2025-12-13 9:00

Śledzie gajowego to wspaniały pomysł na szybką przystawkę zarówno od święta, jak i na każdy dzień. Klasyczne, aromatyczne i słodko-kwaśne śledzie w marynacie z grzybami, cebulą i przyprawami. Rozsmakuj się w tych aromatycznych śledziach gajowego, które pokochasz już od pierwszego kęsa.

Takich śledzi jeszcze nie jadłeś! Sekretny sposób gajowego na smak pełen głębi

i

Autor: Bearfotos/ Shutterstock
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Najbardziej aromatyczne śledzie na święta – przepis gajowego zachwyca 

Śledzie gajowego to idealny pomysł na przekąskę nie tylko na świąteczny stół. W przeciwieństwie do klasycznych śledzi w oleju czy occie te mają głębszy, bardziej aromatyczny smak inspirowany darami lasu. Właśnie stąd wzięła się również ich nazwa: śledzie gajowego.

Tr śledzie to wyraziste smaki, które świetnie do siebie pasują. Nie są trudne w przygotowaniu a smakują wybornie. Marynatę szykujemy tu z cebuli duszonej do miękkości, koncentratu pomidorowego, miodu, octu i oleju. Dzięki temu powstaje nam sos, który idealnie dopełnia cały smak.

Dlaczego wszyscy dodają to do śledzi? Trik gajowego, który podkręca smak

Jeśli chodzi o grzyby yo są one nie tylko świetne do zapachu i nadaniu całości leśnego klimatu. Ich miękka, mięsista struktura sprawdzi się również do uzupełnienia ryby, a przy okazji świetnie równoważą słoność śledzi.

Ta potrawa świetnie sprawdzi się zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc. To również wspaniały pomysł na przekąskę na zimno czy do kanapek. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by je przygotować. A naprawdę warto!

SKŁADNIKI

  • 500 g śledzi matiasów
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu 10% 
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: 1–2 ogórki kiszone, 1 garść suszonej żurawiny, 1 łyżka musztardy sarepskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie opłukujemy z sol.
  • Namaczamy w zimnej wodzie około 2 godzin, zmieniając płyn.
  • Kroimy na większe kawałki.
  • Grzyby namaczamy około 2 godzin.
  • Gotujemy je ok.30 minut aż będą miękkie.
  • Odsączamy i kroimy w paski.
  • Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  • Dokładamy grzyby i opcjonalnie żurawinę i ogórki kiszone.
  • Dodajemy ocet i wszystko dusimy kilka minut.
  • Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • W słoiku układamy: marynatę i śledzie na przemian.
  • Całość zalewamy olejem.
  • Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...