Szynka parmeńska z melonem - klasyczna przystawka kuchni włoskiej

Dorota Berezowska
Szynka parmeńska z melonem - klasyczna przystawka kuchni włoskiej
Autor: Shutterstock Szynka parmeńska z melonem - klasyczna przystawka kuchni włoskiej
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szynka parmeńska z melonem - orzeźwiająca, pachnąca, kolorowa, lekka i niezwykle prosta przystawka, która swym smakiem zachwyca. A robi się ją w 10 minut! Polecana zwłaszcza przy okazji wiosennych i letnich przyjęć w ogrodzie i na tarasie. Podajemy z lampką musującego wina białego lub różowego.

Żeby wybrać dojrzałego melona należy go powąchać. Jeśli przez skórkę intensywnie pachnie - na pewno będzie soczysty i dojrzały, jeśli nie wydziela owocowego zapachu - będzie twardy.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 1 dojrzały melon
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej (jeśli są małe, to 24)
  • Do podania:
  • listki rukoli i sos balsamiczny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałego melona przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy pestki, wyrównujemy dno, następnie kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części wzdłuż (jeśli melon jest mały, to na 2 części). Każdą cząstkę obieramy ze skóry.
  • Tak powstałe łódeczki owijamy plastrami szynki parmeńskiej i układamy na talerzu po 3 sztuki dla każdego.
  • Opcjonalnie można talerze obsypać listkami rukoli i ew. skropić przystawkę odrobiną sosu balsamicznego. Ale nie jest to konieczne.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów
Dorota Berezowska