Szynka parmeńska z melonem - klasyczna przystawka kuchni włoskiej
2021-08-20
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Szynka parmeńska z melonem - orzeźwiająca, pachnąca, kolorowa, lekka i niezwykle prosta przystawka, która swym smakiem zachwyca. A robi się ją w 10 minut! Polecana zwłaszcza przy okazji wiosennych i letnich przyjęć w ogrodzie i na tarasie. Podajemy z lampką musującego wina białego lub różowego.
Żeby wybrać dojrzałego melona należy go powąchać. Jeśli przez skórkę intensywnie pachnie - na pewno będzie soczysty i dojrzały, jeśli nie wydziela owocowego zapachu - będzie twardy.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 1 dojrzały melon
- 12 plastrów szynki parmeńskiej (jeśli są małe, to 24)
- Do podania:
- listki rukoli i sos balsamiczny (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałego melona przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy pestki, wyrównujemy dno, następnie kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części wzdłuż (jeśli melon jest mały, to na 2 części). Każdą cząstkę obieramy ze skóry.
- Tak powstałe łódeczki owijamy plastrami szynki parmeńskiej i układamy na talerzu po 3 sztuki dla każdego.
- Opcjonalnie można talerze obsypać listkami rukoli i ew. skropić przystawkę odrobiną sosu balsamicznego. Ale nie jest to konieczne.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów