Szynka drobiowa w marynacie paprykowej: przepis z szynkowara

2021-03-29
M. K.
Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna wędlina z szynkowara.
łatwy
30 min
4

Wędliny domowej roboty są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Co więcej, dzięki użyciu szynkowara ich przygotowanie nie jest wcale pracochłonne. Jak zrobić pyszną szynkę drobiową w marynacie paprykowej z szynkowara? Polecamy sprawdzony przepis.

 

Polecamy również inne przepisy na wędliny z szynkowara:

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa z szynkowara

Sprawdź także >>> Szynkowar - czym jest? Jak przygotować idealną, domową szynkę?

SKŁADNIKI

  • 60 dag piersi z indyka
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 6 g soli peklowej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml wody
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obydwa gatunki mięsa umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kawałki różnej wielkości.
  • Z pozostałych składników przygotować marynatę i marynować mięso mocno dociśnięte w szynkowarze przez 24h.
  • Następnie należy umieścić szynkowar w garnku, zalać do wysokości 3/4 wodą i gotować w temperaturze 90 stopni przez 1,5-2 godziny. Wystudzić i schować do lodówki na kolejne 48h.
M. K.