Szybki pasztet domowy: łatwy przepis na pasztet drobiowy

Szybki pasztet domowy: łatwy przepis na pasztet drobiowy
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
6

Przepis na szybki pasztet domowy przyda się każdemu. Ten przepis, dzięki któremu możesz przygotować pasztet na ostatnią chwilę jest szalenie prosty. Pierś kurczaka można szybko przygotować do dalszej obróbki. Pasztet jest delikatny i bardzo dietetyczny. Oto łatwy przepis na szybki pasztet domowy z piersi kurczaka!

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g wątróbki z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej startej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić z łyżek. Pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną pierś kurczaka. Zrumienić. Kawałki kurczaka powinny być ugotowane w środku. 
  • Dodać wątróbkę i smażyć jeszcze przez 5-7 minut. Wystarczy, że wątróbka nie będzie surowa w środku. 
  • Mięsa zdjąć z patelni i przełożyć do miski. 
  • Na patelnię dodać 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej dodać marchewkę, pietruszkę oraz cebulę i czosnek. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Cebula powinna być szklista.
  • Warzywa przełożyć do miski z mięsem. 
  • Dodać przyprawy, rozmącone jajka i bułkę tartą. Wszystko razem emulgować blenderem ręcznym. Można również rozdrobnić w malakserze. 
  • Przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 10 x 23 cm. 
  • Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w foremce do całkowitego ostygnięcia.  
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne pasztety!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej