Świąteczny śledzik z dwoma rodzajami sera i czerwoną cebulą prosto, ale efektownie podany
2021-12-24

łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Wśród świątecznych przysmaków śledź zajmuje szczególne miejsce, a sposobów na jego przygotowanie znamy bez liku. Ja dziś proponuje prosty, ale efektowny sposób na śledzika, z serowymi gwazdkami jest prawdziwą ozdoba wigilijnego stołu.
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe z oleju
- 150 g żółtego sera
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- 1 słoiczek zielonego marynowanego pieprzu
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 opakowanie miksu sałat
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie pokroić na nieduże kawałki, mozzarellę porwać na małe porcje, żółty ser pokroić na grube (ok 0'5 cm) plastry i wyciąć z nich gwiazdki.
- Na półmisku ułożyć liście kolorowych sałat, na nich kawałki śledzi, serowe gwiazdki i kawałki mozzarelli.
- Cebulę obrać i pokroić w krążki, wyłożyć na sałatkę. Całość skropić odrobiną oliwy i udekorować ziarnami marynowanego pieprzu.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?