Świąteczny śledzik z dwoma rodzajami sera i czerwoną cebulą prosto, ale efektownie podany

Świąteczny śledzik
Autor: Shutterstock Świąteczny śledzik podany z serowymi gwiazdkami na kolorowej sałacie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Wśród świątecznych przysmaków śledź zajmuje szczególne miejsce, a sposobów na jego przygotowanie znamy bez liku. Ja dziś proponuje prosty, ale efektowny sposób na śledzika, z serowymi gwazdkami jest prawdziwą ozdoba wigilijnego stołu.

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe z oleju
  • 150 g żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 1 słoiczek zielonego marynowanego pieprzu
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 opakowanie miksu sałat

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie pokroić na nieduże kawałki, mozzarellę porwać na małe porcje, żółty ser pokroić na grube (ok 0'5 cm) plastry i wyciąć z nich gwiazdki.
  • Na półmisku ułożyć liście kolorowych sałat, na nich kawałki śledzi, serowe gwiazdki i kawałki mozzarelli.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki, wyłożyć na sałatkę. Całość skropić odrobiną oliwy i udekorować ziarnami marynowanego pieprzu.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Galeria: 10 najpopularniejszych przepisów świątecznych na Tik-Toku

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej