Surówka z tuńczyka i sałaty: przepis na pełną witamin przystawkę na wiosnę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Surówka z tuńczyka i sałaty jest smacznym i zdrowym daniem dla wegetarian i nie tylko. Ryby i warzywa należą do najzdrowszych produktów spożywczych, a nadchodząca wiosna to doskonała okazja, aby przejść na nieco zdrowszą, lżejsza dietę bogatą w witaminy i minerały. Pewnego dnia trzeba będzie zrzucić luźne swetry i długie spodnie - pomyślmy o tym momencie już dziś.
SKŁADNIKI
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sałata lodowa
- por
- pół puszki kukurydzy
- 4 ogórki kiszone
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Myjemy i szatkujemy pół główki średniej wielkości sałaty lodowej.
- Dodajemy do niej najważniejszy składnik, czyli tuńczyka wraz z sosem.
- Dodajemy pokrojonego drobno pora – może to być połowa albo trzy czwarte łodygi, w zależności od tego, w jakim stopniu lubimy ostre potrawy.
- Złagodzenie smaku uzyskamy za sprawą słodkiej kukurydzy z puszki. Nie ma jednak obawy, że sałatka będzie mdła i niesmaczna, ponieważ dodamy do niej także pokrojone na krążki kiszone ogórki.
- Dopełnieniem dania będzie łyżka oliwy z oliwek (potrzebna, by minerały zostały przyswojone przez organizm) oraz przyprawy do smaku. Sałatkę możemy udekorować pomidorkami przekrojonymi pa pół.