Surówka z tuńczyka i sałaty: przepis na pełną witamin przystawkę na wiosnę

2021-03-29
Hanna Dąbrowska
Surówka z tuńczyka i sałaty
Autor: Shutterstock Surówka z tuńczyka i sałaty - samo zdrowie.
łatwy
20 min
4

Surówka z tuńczyka  i sałaty  jest smacznym i zdrowym daniem dla wegetarian i nie tylko. Ryby i warzywa należą do najzdrowszych produktów spożywczych, a nadchodząca wiosna to doskonała okazja, aby przejść na nieco zdrowszą, lżejsza dietę bogatą w witaminy i minerały. Pewnego dnia trzeba będzie zrzucić luźne swetry i długie spodnie - pomyślmy o tym momencie już dziś.

SKŁADNIKI

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sałata lodowa
  • por
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Myjemy i szatkujemy pół główki średniej wielkości sałaty lodowej.
  • Dodajemy do niej najważniejszy składnik, czyli tuńczyka wraz z sosem.
  • Dodajemy pokrojonego drobno pora – może to być połowa albo trzy czwarte łodygi, w zależności od tego, w jakim stopniu lubimy ostre potrawy.
  • Złagodzenie smaku uzyskamy za sprawą słodkiej kukurydzy z puszki. Nie ma jednak obawy, że sałatka będzie mdła i niesmaczna, ponieważ dodamy do niej także pokrojone na krążki kiszone ogórki.
  • Dopełnieniem dania będzie łyżka oliwy z oliwek (potrzebna, by minerały zostały przyswojone przez organizm) oraz przyprawy do smaku. Sałatkę możemy udekorować pomidorkami przekrojonymi pa pół.
Hanna Dąbrowska