Superaśne francuskie gniazdka z kiełbaskami, pomidorami i oliwkami

Francuskie gniazdka z kiełbaskami
Autor: Shutterstock Francuskie gniazdka z kiełbaskami i pomidorami to przekąska, obok której nie przejdziesz obojętnie.
łatwy
25 min
4

To nasz prawdziwy imprezowy hit, choć na imprezach w ścisłym rodzinnym gronie - przynajmniej na razie. Gniazdka z ciasta francuskiego wypełnione po brzegi podsmażonymi, chrupiącymi kiełbaskami, świeżymi pomidorami i pysznymi oliwkami. Po prostu niebo w gębie.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3-4 ulubione cienkie kiełbaski np. frankfurtki lub kiełbaski pieprzowe
  • 2 pomidory
  • 1 nieduży słoik zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i niedużą szklanką powycinać z niego kółka.
  • 8 kółek zostawić w całości, w pozostałych wyciąć kieliszkiem otwory wewnątrz.
  • Jajka rozkłócić w miseczce. Pełne kółka posmarować na wierzchu jakiem i układać na nich warstwowo kółeczka z otworem, każde smarując na wierzchu jajkiem.
  • Delikatnie docisnąć brzegi gniazdek, żeby się skleiły. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika i piec wg instrukcji podanej na opakowaniu ciasta.
  • W tym czasie pokroić kiełbaski na 1-2 cm kawałki i zrumienić na odrobinie oliwy.
  • Pomidory umyć i pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy.
  • Gotowe gniazdka nadziać kawałkami kiełbasek i pomidorów oraz oliwkami. Posypać zieleniną. 
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej