Stary przepis na pasztet z kawałkami mięs. Ziołowa marynata na alkoholu podkręca smak
2023-02-16
łatwy
40 min
10
Stary przepis na pasztet z kawałkami mięs nieco mnie zaskoczył. Po pierwsze stopniem rozdrobnienia, bo mięso do niego nie jest zmielone na gładko, a jedynie pokrojone na nieduże kawałki. Po drugie sposobem marynowania mięsa w zalewie z dwóch rodzajów alkoholu i ziół. Lubię takie eksperymenty - pomyślałam, po czym wzięłam się do pracy. Wyszło pasztetowe arcydzieło.
SKŁADNIKI
- 600 g wątróbki z kurczaka
- 300 g boczku surowego bez skóry
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 2 piersi z kurczaka
- 100 ml sherry
- 100 ml brandy
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka siekanego świeżego estragonu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brandy wymieszać z sherry, dodać przeciśnięty przez prask czosnek. posiekany estragon i pokruszone liście laurowe.
- Wątróbki oczyścić z błon, pokroić w kostkę o boku 1 cm, podobnie pokroić surowy boczek i piersi z kurczaka.
- Wątróbki, surowy boczek, piersi z kurczaka i mieloną wieprzowinę zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki.
- Następnego dnia przygotować blaszkę, smarując ją tłuszczem i wykładając cienkim plasterkami wędzonego boczku.
- Zamarynowane mięsa wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać, jeśli zostały jakieś plasterki boczku, ułożyć je na wierzchu.
- Blaszkę przykryć folią aluminiowa i wstawić do większej blaszki wypełnionej wrząca wodą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok 2 godzin.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu