Stary przepis na pasztet z kawałkami mięs. Ziołowa marynata na alkoholu podkręca smak

Pasztet z kawałkami mięs
Autor: Shutterstock Ten stary przepis na pasztet okazał się strzałem w dziesiątkę.
łatwy
40 min
10

Stary przepis na pasztet z kawałkami mięs nieco mnie zaskoczył. Po pierwsze stopniem rozdrobnienia, bo mięso do niego nie jest zmielone na gładko, a jedynie pokrojone na nieduże kawałki. Po drugie sposobem marynowania mięsa w zalewie z dwóch rodzajów alkoholu i ziół. Lubię takie eksperymenty - pomyślałam, po czym wzięłam się do pracy. Wyszło pasztetowe arcydzieło.

SKŁADNIKI

  • 600 g wątróbki z kurczaka
  • 300 g boczku surowego bez skóry
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 ml sherry
  • 100 ml brandy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka siekanego świeżego estragonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brandy wymieszać z sherry, dodać przeciśnięty przez prask czosnek. posiekany estragon i pokruszone liście laurowe.
  • Wątróbki oczyścić z błon, pokroić w kostkę o boku 1 cm, podobnie pokroić surowy boczek i piersi z kurczaka.
  • Wątróbki, surowy boczek, piersi z kurczaka i mieloną wieprzowinę zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki.
  • Następnego dnia przygotować blaszkę, smarując ją tłuszczem i wykładając cienkim plasterkami wędzonego boczku.
  • Zamarynowane mięsa wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać, jeśli zostały jakieś plasterki boczku, ułożyć je na wierzchu.
  • Blaszkę przykryć folią aluminiowa i wstawić do większej blaszki wypełnionej wrząca wodą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok 2 godzin.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej