Sos z kiszonymi cytrynami: przepis. Kiszone cytryny: co z nich zrobić?

2021-03-29
Adela Mątwa
potrawy-z-kiszona-cytryna-sos-i-pieczony-kurczak-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kiszona cytryna to znakomity dodatek do sosów - zwłaszcza tych serwowanych z rybami
łatwy
10 min
4

Proponujemy pyszny sos z kiszonych cytryn, który doskonale pasuje do dań rybnych. Kiszone cytryny to dodatek, który nadaje egzotyczny posmak nawet najzwyklejszej potrawie. Co można z nich zrobić?

SKŁADNIKI

  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • skórka z 1/4 kiszonej cytryny
  • 2 łyżki siekanego świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno pokrojoną skórką z kiszonej cytryny i koperkiem.
  • Sos odstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Dressing podajemy do dań z ryb.
Adela Mątwa