Sos serowy z serka topionego: wersja błyskawiczna
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie zasmażki albo chwilowo nie dysponujesz tak wykwintnymi składnikami jak białe wino i ser pleśniowy, możesz szybko zrobić prosty sos serowy z tego, co akurat jest w lodówce: mleka, serka topionego i jajka.
SKŁADNIKI
- 250 g sera topionego bez dodatków
- 1/4 litra gorącego mleka
- 1 surowe żółtko
- sok z cytryny i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotuj w rondelku, włóż ser topiony i mieszaj, aż się rozpuści.
- Surowe żółtko roztrzep w kubku, dodaj łyżkę-dwie ciepłego sosu i wymieszaj.
- Rondel zestaw z ognia, wlej żółtko wymieszane z sosem i zamieszaj – już nie gotuj.
- Sos przypraw sokiem z cytryny i pieprzem.