Sos Jack Daniel's do grillowanych mięs i warzyw: przepis

Sos Jack Daniel's do grillowanych mięs i warzyw: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Aromatyczny, esencjonalny sos podkręca smak potraw z grilla
łatwy
50 min
4

Oto idealny i oryginalny sos, który dobrze komponuje się z grillowanym mięsem, łososiem, krewetkami i warzywami z grilla. Co więcej, robi furorę na każdej imprezie! Podajemy przepis na sos Jack Daniel's.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
  • 1 łyżka drobno startego ananasa
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka whisky Jack Daniel's
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Czosnek należy ułożyć na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewać przez około 10 minut z dwóch stron, aż będzie miękki.

    Zdjąć łupinkę, a miąższ rozgnieść na miazgę lub zetrzeć na drobnej tarce.

    W rondelku umieścić roztarty czosnek wraz z innymi składnikami sosu: sokiem ananasowym, wodą, sosem teriyaki, sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cebulą, ananasem, pieprzem cayenne oraz whisky Jack Daniel's.

    Zagotować, mieszając, aż cukier się rozpuści.

    Zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 30-45 minut, aż osiągnie średnio gęstą konsystencję (syropu).

Edyta Folwarska
więcej