Sos Jack Daniel's do grillowanych mięs i warzyw: przepis
Oto idealny i oryginalny sos, który dobrze komponuje się z grillowanym mięsem, łososiem, krewetkami i warzywami z grilla. Co więcej, robi furorę na każdej imprezie! Podajemy przepis na sos Jack Daniel's.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
- 1 łyżka drobno startego ananasa
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka whisky Jack Daniel's
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Czosnek należy ułożyć na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewać przez około 10 minut z dwóch stron, aż będzie miękki.
Zdjąć łupinkę, a miąższ rozgnieść na miazgę lub zetrzeć na drobnej tarce.
W rondelku umieścić roztarty czosnek wraz z innymi składnikami sosu: sokiem ananasowym, wodą, sosem teriyaki, sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cebulą, ananasem, pieprzem cayenne oraz whisky Jack Daniel's.
Zagotować, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 30-45 minut, aż osiągnie średnio gęstą konsystencję (syropu).