Smażony kalafior z ziemniakami: przepis na indyjskie Aloo Gobi

2021-03-29
Smażony kalafior z ziemniakami: przepis na indyjskie Aloo Gobi
Autor: Shutterstock Proste i niezwykle efektowne danie z kalafiora i ziemniaków
łatwy
30 min
4

Smażony kalafior z ziemniakami, czyli indyjskie Aloo Gobi to zaskakująco pyszne połączenie. Aromatyczne danie poprawia humor od pierwszego kęsa. Słodkawy kalafior, pożywne ziemniaki i odpowiednie przyprawy czynią z tego dania arcydzieło. Tak przygotowanego kalafiora można podać jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego mięsa. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 700 g obranych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości 3 cm
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • po pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, kminku, ostrej papryki, kurkumy
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić na małe kawałki. Ziemniaki pokroić w kostkę. 
  • Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać drobno. 
  • Masło rozgrzać na patelni, dodać przyprawi i smażyć 1 minutę.
  • Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia.
  • Dodać ziemniaki i kalafior smażyć, smażyć 2-4 minuty, następnie wlać pół szklanki wody i smażyć, aż ziemniaki będą miękkie. Powinno to zająć około 15 minut.