Smażony kalafior z ziemniakami: przepis na indyjskie Aloo Gobi
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smażony kalafior z ziemniakami, czyli indyjskie Aloo Gobi to zaskakująco pyszne połączenie. Aromatyczne danie poprawia humor od pierwszego kęsa. Słodkawy kalafior, pożywne ziemniaki i odpowiednie przyprawy czynią z tego dania arcydzieło. Tak przygotowanego kalafiora można podać jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 700 g obranych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości 3 cm
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju
- po pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, kminku, ostrej papryki, kurkumy
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić na małe kawałki. Ziemniaki pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać drobno.
- Masło rozgrzać na patelni, dodać przyprawi i smażyć 1 minutę.
- Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia.
- Dodać ziemniaki i kalafior smażyć, smażyć 2-4 minuty, następnie wlać pół szklanki wody i smażyć, aż ziemniaki będą miękkie. Powinno to zająć około 15 minut.