Smażone jajka faszerowane inaczej - przepis nie tylko na Wielkanoc

Smażone jajka faszerowane inaczej - przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock.com Smażone jajka faszerowane inaczej - przepis nie tylko na Wielkanoc
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zaskakująco pyszne przekąska z jajek. Połówki białek smażone w głębokim oleju nadziewane musem z tuńczyka i żółtek. Genialnie proste, zaskakująco pyszne danie na przystawkę. Zobacz przepis, jak przygotować smażone jajka nadziewane, w zupełnie nowej odsłonie.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 1 jajko surowe, rozmącone
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jajka obrać ze skorupek. Przeciąć na pół. 
  • Wyjąć żółtka. Białka zachować.
  • Żółtka rozetrzeć widelcem. Dodać rozdrobnionego tuńczyka.
  • Wymieszać na jednolitą masę. Dodać majonez i drobno pokrojoną cebulę. Ponownie wymieszać. 
  • Połówki białek panierować w rozmąconym surowym jajku, następnie w tartej bułce. 
  • Białka smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia panierki. Przestudzić.
  • Następnie usmażone białka napełnić przygotowanym musem z tuńczyka. Udekorować koperkiem. 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej