Smażone jajka faszerowane inaczej - przepis nie tylko na Wielkanoc
2023-03-31

łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zaskakująco pyszne przekąska z jajek. Połówki białek smażone w głębokim oleju nadziewane musem z tuńczyka i żółtek. Genialnie proste, zaskakująco pyszne danie na przystawkę. Zobacz przepis, jak przygotować smażone jajka nadziewane, w zupełnie nowej odsłonie.
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka koperku, posiekanego
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 1 jajko surowe, rozmącone
- tarta bułka do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka obrać ze skorupek. Przeciąć na pół.
- Wyjąć żółtka. Białka zachować.
- Żółtka rozetrzeć widelcem. Dodać rozdrobnionego tuńczyka.
- Wymieszać na jednolitą masę. Dodać majonez i drobno pokrojoną cebulę. Ponownie wymieszać.
- Połówki białek panierować w rozmąconym surowym jajku, następnie w tartej bułce.
- Białka smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia panierki. Przestudzić.
- Następnie usmażone białka napełnić przygotowanym musem z tuńczyka. Udekorować koperkiem.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka