Smakowita pasta z soi do chleba - zrobisz ją w 10 minut!
2021-09-20
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pasta z soi do chleba to przepis ze starej książki kucharskiej, zmodyfikowany przeze mnie. Przede wszystkim używam soi już ugotowanej, z puszki, co bardzo ułatwia życie. Pastę można przygotować w wersji wegańskiej, stosując roślinne zamienniki sera i pomijając jajko.
SKŁADNIKI
- 1 puszka gotowanej soi
- 10 dag startego ostrego sera żółtego
- 1-2 jajka na twardo
- 1 łyżka majonezu (może być wegański)
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soję wyłożyć z puszki na sitko, przepłukać wrzątkiem i osączyć.
- Soję zmielić - można ją przepuścić przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
- Do masy sojowej dodać starty ser, starte na tarce jajka, majonez, musztardę i przyprawy, wymieszać.
- Podawać po schłodzeniu, posypane zieleniną.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada