Smaczne kotleciki z kaszy pszennej [sprawdzony przepis]
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy, beztroska atmosfera oraz czas spędzony z przyjaciółmi wywołają uśmiech na twarzy każdego dziecka. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją pociechę, już teraz przemyśl menu, które trafi w gusta najmłodszych, i zaangażuj swojego malca do wspólnych przygotowań. Proponujemy kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowymi dipami!
Przepis został opracowany przez Piotra Ceranowicza, kucharza współpracującego z marką Lubella, oraz Annę Różyk, dietetyczkę i ekspertkę ds. żywienia.
SKŁADNIKI
- 2 woreczki kaszy pszennej
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 3 łyżki sezamu
- sól, pieprz
- zioła: mięta, kolendra
- 300 g jogurtu naturalnego
- papryka w proszku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie studzimy.
- Marchewkę i cebule ścieramy na tarce z dużymi oczkami, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Jajka rozkłócamy, mąkę łączymy z 2 łyżkami wody. Mieszamy wszystko razem.
- Kaszę mieszamy z warzywami, curry, szczyptą papryki w proszku, częścią siekanej kolendry i mięty oraz masą jajeczną. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i formujemy małe kotleciki.
- Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
- Jogurt dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z solą i papryką w proszku oraz siekaną miętą, a drugą miksujemy z pozostałą kolendrą i odrobiną soli. Kotleciki podajemy z jogurtowymi dipami.