Słodko-kwaśna sałatka z jajkami i rodzynkami: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jajka z majonezem to już zamierzchła i siermiężna przeszłość, sałatka z jajkami, majonezem i warzywami jest ciężkostrawna i mało oryginalna. A co wy na słodko-kwaśną sałatkę z – uwaga – jajkami, ogórkami kiszonymi i rodzynkami?
SKŁADNIKI
- sześć ugotowanych jaj, około 30 dag rodzynków, cztery średniej wielkości ogórki kiszone, dwie łodygi zielonego selera, średnia łyżka majonezu, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki moczymy w zimnej wodzie przez około półtorej godziny. Można w tym czasie raz lub dwa razy zmienić wodę – staną się dzięki temu bardziej miękkie i smaczniejsze.
- Następnie kroimy jajka na dość drobną kostkę, a selera i ogórki na średniej grubości paski.
- Wszystkie składniki mieszamy dodając majonez i doprawiając do smaku solą i pieprzem.