Przepis na grilla. Słodkie ziemniaki Jamiego Olivera
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Słodkie ziemniaki z grilla. Zamiast tradycyjnych ziemniaków z solą, przyrządzanych na ognisku lub grillu, wypróbuj ich słodką odmianę, choć z ostrymi dodatkami. Bataty z kminem rzymski, limonką i chilli. Według przepisu Jamiego Olivera.
SKŁADNIKI
- 6 słodkich ziemniaki średniej wielkości, lub 3 większe
- 2 łyżeczki suszonych płatków papryczki chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki soli
- 1 limonka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W moździerzu utłucz papryczki, kmin rzymski i sól.
- Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i nakłuj je ostrym nożem ok. 10 razy każdą bulwę. Jeszcze wilgotne oprósz przyprawami.
- Zawiń każdy w podwójną folię aluminiową i umieść na rozżarzonych węglach. Pozostaw na 20 minut.
- Po upływie czasu nakłuj je nożem, jeśli są miękkie, wyjmij.
- Podawaj skropione sokiem z limonki.