Śledzie po kociewsku. Nadziewane pastą z makreli i grzybów smakują obłędnie
2022-10-25

łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Śledzie kociewskie to rewelacyjny sposób na podanie tej znakomitej ryby. Płaty śledziowe z aromatyczną pastą z makreli i grzybów smakują rewelacyjnie. Zwinięte w roladki i udekorowane bardzo ładnie prezentują się na stole. Ten regionalny przepis kuchni kociewskiej zawojował już nie jedno podniebienie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 0,5 wędzonej makreli
- 4-5 suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie ogórki kiszone
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć.
- Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić.
- Makrelę obrać ze skóry i ości. Cebule obrać.
- Makrele, grzyby i cebulę zmielić w maszynce do mięsa.
- Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy razem z koncentratem pomidorowym.
- Pastę rozsmarować cienką warstwą na płatach śledziowych.
- Płaty zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
- Rollsy ustawić pionowo, na wierzchu każdego ułożyć kleksik majonezu i udekorować zieleniną.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?