Śledzie po kociewsku. Nadziewane pastą z makreli i grzybów smakują obłędnie

Śledzie kociewskie
Autor: Shutterstock Śledzie po kociewsku to pyszne roladki nadziewane pastą rybno-grzybową.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledzie kociewskie to rewelacyjny sposób na podanie tej znakomitej ryby. Płaty śledziowe z aromatyczną pastą z makreli i grzybów smakują rewelacyjnie. Zwinięte w roladki i udekorowane bardzo ładnie prezentują się na stole. Ten regionalny przepis kuchni kociewskiej zawojował już nie jedno podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • 0,5 wędzonej makreli
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymoczyć.
  • Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić.
  • Makrelę obrać ze skóry i ości. Cebule obrać.
  • Makrele, grzyby i cebulę zmielić w maszynce do mięsa.
  • Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy razem z koncentratem pomidorowym.
  • Pastę rozsmarować  cienką warstwą na płatach śledziowych.
  • Płaty zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
  • Rollsy ustawić pionowo, na wierzchu każdego ułożyć kleksik majonezu i udekorować zieleniną. 
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej