Śledzie à la samba to idealna przekąska na wigilię. Rodzina zawsze się nimi zajada
Śledzi nie może zabraknąć w czasie wigilijnej kolacji. W tym roku gwiazdą świątecznych przekąsek są śledzie à la samba, które oczarują smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Szybkie przygotowanie i krótka lista składników to nie wszystkie zalety tego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić pełne smaku i cytrusowego aromatu śledzie à la samba.
i
Dieta bezglutenowa
Z czego zrobić śledzie à la samba?
Pod tą oryginalną nazwą kryje się wyborna przekąska, która smakuje pysznie i prezentuje się wyjątkowo efektownie. Do przygotowania śledzi à la samba potrzebne są proste produkty. Są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach. Teraz, kiedy wigilia i święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, można je dostać w promocyjnych cenach.
Jakie więc składniki są potrzebne, aby zrobić wyśmienite śledzie à la samba? Lista niezbędnych produktów nie jest długa i znalazły się na niej takie artykuły spożywcze, jak:
- śledzie matiasy
- warzywa i owoce – czerwona papryka, cebule, cytryna
- olej
- przyprawy i zioła – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek
Jak zrobić śledzie à la samba?
Przepis na cytrusowe śledzie à la samba nie jest trudny. To łatwy i szybki przepis na wyborną wigilijną przekąskę, która oczaruje całą rodzinę. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Warto pamiętać, żeby filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub mleku. Dzięki temu łatwo można pozbyć się nadmiaru soli.
Jak więc przygotować śledzie à la samba na wigilijną kolację? Wybierając ten przepis, świąteczna przekąska uda się za pierwszym razem. Śledzie w tym wydaniu prezentują się apetycznie i smakują wybornie. Zaletą tego przepisu jest czas. Śledzie à la samba są gotowe po dobie spędzonej w lodówce.
- 1. krok – wymoczenie śledzi
- 2. krok – pokrojenie śledzi
- 3. krok – wymieszanie śledzi z papryką, cebulą i szczypiorkiem
- 4. krok – wymieszanie śledzi z sokiem z cytryny, przyprawami i olejem
- 5. krok – wstawienie śledzi à la samba do lodówki
Jak podawać śledzie à la samba?
Pyszne śledzie à la samba to znakomita i uniwersalna przekąska. Sprawdzą się nie tylko podczas wigilijnej kolacji i kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia. Pasują także na inne okazje. Można podać je jako przystawkę przed rodzinnym obiadem. Przepis idealnie pasuje na różne imprezy. Śledzie à la samba to superpomysł na przekąskę na sylwestra i zabawę w karnawale. Można podać do nich różne rodzaje pieczywa, ale same też świetnie smakują i stanowią dobrą zakąskę pod mocniejsze alkohole.
SKŁADNIKI
- 500 g śledzi matias
- 200 ml oleju
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 cytryna
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie moczyć w wodzie lub mleku 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm. Przełożyć do słoika lub miski.
- Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę cebule i paprykę oraz szczypiorek.
- Wlać wyciśnięty z cytryny sok i 1 łyżeczkę otartej skórki. Wymieszać.
- Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Wlać olej i wymieszać.
- Słoik zakręcić lub przykryć miskę. Wstawić do lodówki na 24 godziny lub dłużej.
- Podawać jako przekąskę na wigilijną kolację i w święta Bożego Narodzenia.