Ser camembert zapiekany w cieście: przepis na imprezową przystawkę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Ser camembert zapiekany w cieście może okazać się wspaniałą przystawką na karnawałowe przyjęcie. Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Camembert można zastąpić serem typu brie, gouda czy mozarella. Możemy je smażyć w różnego rodzaju cieście, począwszy od naleśnikowego przez ciasto filo, zwykła panierkę czy ciasto francuskie. Smakują najlepiej z różnymi sosami (czosnkowy, pomidorowy) i z kieliszkiem wina.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie sera camembert (może być również brie)
 - ciasto filo
 - olej
 - pieprz
 - syrop klonowy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser dzielimy na sześć trójkącików.
 - Arkusz ciasta filo kroimy również na sześć kawałków, takiej wielkości, by można było w nie zawinąć trójkąciki serowe.
 - Pokrojony ser zawijamy szczelnie w ciasto.
 - Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy trójkąciki.
 - Posypujemy pieprzem.
 - Podajemy z syropem klonowym i rukolą.