Ser camembert zapiekany w cieście: przepis na imprezową przystawkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ser camembert zapiekany w cieście może okazać się wspaniałą przystawką na karnawałowe przyjęcie. Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Camembert można zastąpić serem typu brie, gouda czy mozarella. Możemy je smażyć w różnego rodzaju cieście, począwszy od naleśnikowego przez ciasto filo, zwykła panierkę czy ciasto francuskie. Smakują najlepiej z różnymi sosami (czosnkowy, pomidorowy) i z kieliszkiem wina.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie sera camembert (może być również brie)
- ciasto filo
- olej
- pieprz
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser dzielimy na sześć trójkącików.
- Arkusz ciasta filo kroimy również na sześć kawałków, takiej wielkości, by można było w nie zawinąć trójkąciki serowe.
- Pokrojony ser zawijamy szczelnie w ciasto.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy trójkąciki.
- Posypujemy pieprzem.
- Podajemy z syropem klonowym i rukolą.