Roladki z cykorii i szynki zapiekane pod serowym sosem
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Roladki z cykorii i szynki zapiekane pod serowym sosem można podać jako przystawkę, ciepłą kolację lub obiad. Smakują znakomicie, są sycące i pożywne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 cykorie
- 2 łyżk8i masła
- 4 łyżki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 100 g żółtego sera
- 4 plastry szynki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cykorii usuń głąby po czym blanszuj je w osolonym wrzątku przez 3 min, po czym przelej zimną wodą, osącz.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i zrumień lekko, cały czas mieszając wlej powoli mleko.
- Do sosu dodaj starty se i podgrzewaj aż się całkowicie rozpuści, przypraw sola i pieprzem.
- Cykorie owiń szynką i ułóż ciasno w naczyniu do zapiekania. Polej sosem i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C. piekarnika.
- Piecz 15 minut.