Rolada z tuńczykiem - przepis na danie z tuńczykiem z puszki
2021-03-29
średni
20 min
4
Rolada z tuńczykiem to danie "na jeden kęs". Idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy imprezy. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdź, jak ja zrobić.
SKŁADNIKI
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 3-5 łyżek wody
- 5 łyżek mąki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 10 dag posiekanego drobno selera naciowego
- 20 ml majonezu
- sól
- sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczemy ciasto na roladę. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru i jeszcze ubijamy przez chwilę.
- Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę, a na końcu wodę.
- Łączymy pianę z żółtkami, delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy ciasto na prostokątną formę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 165 st. C przez 7-10 minut, aż się zarumieni.
- Wyjmujemy z pieca. Zdejmujemy papier z pieczenia, a roladę zwijamy za pomocą nowego kawałka lekko zwilżonego pergaminu. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przyrządzamy farsz z tuńczyka. Rybę odcedzamy z sosu i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy, majonez i całość miksujemy doprawiając do smaku.
- Rozwijamy ciasto, zdejmujemy papier, a na jego miejsce rozsmarowujemy na całej powierzchni mus tuńczykowy.
- Znowu ściśle zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Kroimy w ukośne porcje i podajemy z zieloną sałatą na przystawkę.