Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Rolada szpinakowa z kurczakiem to smaczne i efektowne danie na obiad lub wykwintną kolację. Sprawdź, jak zrobić roladę szpinakową z serkiem ricotta i plastrami wędzonego kurczaka.
SKŁADNIKI
- 450 g szpinaku mrożonego
- 2 łyżki mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- połówka cytryny
- 4 jajka
- 250 g serka typu ricotta
- 250 g wędzonego fileta z piersi kurczaka
- sól
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na wysokość 1 cm.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
- Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek.
- Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na wierzch kładziemy płaty cienko pokrojonego wędzonego fileta z piersi kurczaka. Całość zwijamy ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin.