Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

rolada szpinakowa z kurczakiem
Autor: Shutterstock Rolada szpinakowa kurczakiem - efektowne danie na specjalne okazje
łatwy
45 min
4

Rolada szpinakowa z kurczakiem to smaczne i efektowne danie na obiad lub wykwintną kolację. Sprawdź, jak zrobić roladę szpinakową z serkiem ricotta i plastrami wędzonego kurczaka. 

SKŁADNIKI

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • połówka cytryny
  • 4 jajka
  • 250 g serka typu ricotta
  • 250 g wędzonego fileta z piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na wysokość 1 cm.
  • Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
  • Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek.
  • Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na wierzch kładziemy płaty cienko pokrojonego wędzonego fileta z piersi kurczaka. Całość zwijamy ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej