Quiche z łososiem: prosty przepis na klasyczną francuską przekąskę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Quiche z łososiem to pyszne danie pochodzące z Francji, które możesz zjeść na podwieczorek! Zaznaczamy, że przyrządzenie quiche jest bardzo proste - sprawdź, jak zrobić smaczny quiche z łososiem.
SKŁADNIKI
- 150 g fileta z łososia pokrojonego w małe kostki
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 2 jajka i 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 łyżki musztardy z estragonem
- 1 cebulka dymka pokrojona na jednocentymetrowe kawałki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki łososia mieszamy z sokiem z cytryny.
- Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.
- W misce mieszamy mąkę z masłem i żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i ugniatamy ciasto w gładką kulę.
- Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto o średnicy 18 cm.
- Wkładamy ciasto do formy do quiche i dociskamy je dokładnie do brzegów formy.
- Ciasto powinno trochę wystawać poza krawędzie formy.
- Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.
- W tym czasie w misce ubijamy lekko jajka ze śmietaną i musztardą, dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Wlewamy mieszaninę na ciasto, następnie dodajemy kawałki łososia.
- Równomiernie posypujemy całość cebulką dymką.
- Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, aż całość się zarumieni.