Quiche z łososiem: prosty przepis na klasyczną francuską przekąskę

2021-03-29
Quiche z łososiem
Autor: Shutterstock Quiche z łososiem - ryby mają głos!
łatwy
25 min
4

Quiche z łososiem to pyszne danie pochodzące z Francji, które możesz zjeść na podwieczorek! Zaznaczamy, że przyrządzenie quiche jest bardzo proste - sprawdź, jak zrobić smaczny quiche z łososiem.

SKŁADNIKI

  • 150 g fileta z łososia pokrojonego w małe kostki
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżki musztardy z estragonem
  • 1 cebulka dymka pokrojona na jednocentymetrowe kawałki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki łososia mieszamy z sokiem z cytryny.
  • Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.
  • W misce mieszamy mąkę z masłem i żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i ugniatamy ciasto w gładką kulę.
  • Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto o średnicy 18 cm.
  • Wkładamy ciasto do formy do quiche i dociskamy je dokładnie do brzegów formy.
  • Ciasto powinno trochę wystawać poza krawędzie formy.
  • Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.
  • W tym czasie w misce ubijamy lekko jajka ze śmietaną i musztardą, dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Wlewamy mieszaninę na ciasto, następnie dodajemy kawałki łososia.
  • Równomiernie posypujemy całość cebulką dymką.
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, aż całość się zarumieni.