Ptysie z kozim serem - Magdy Gessler
Ptysie z kozim serem to francuski przepis na pyszną przekąskę. Dzięki Magdzie Gessler znowu powracamy do tego co w kuchni najlepsze. A co jest najlepsze? Proste smaki ze świeżych składników dobrej jakości. To zawsze jest w modzie! Oto łatwy przepis na wytrawne ptysie!
Czy trzeba nadziewać ptysie szprycą?
Nie jest to wymagane. Można ptysie przeciąć poziomo i napełnić je łyżką.
Czy można przygotować ptysie z wyprzedzeniem?
Można wcześniej upiec korpusy ptysi. Ale nie należy ich napełniać. Ptysie napełnione kremem z koziego sera należy zjeść w dniu przygotowania. Możne je przechować w lodówce do 24 godzin. Ale im dłużej stoją tym bardziej robią się miękkie i sflaczałe.
Skąd wiadomo, że ptysie są upieczone?
Z niewielkiego kleksa ciasta urosną spore kulki. Gdy ptysie napuchną i nabiorą złocistej barwy są już upieczone. Powinny być lekkie i puste w środku.
Czy można zamrozić ptysie?
Możesz zamrozić niewypełnione ptysie. Jednak najlepiej przechowuj puste ptysiowe korpusy po prostu w hermetycznym pojemniku.
Co można dodać do nadzienia?
Ptysie z kozim serem są pyszne, ale zdecydowanie możesz dodać coś od siebie. Dodaj ulubione zioła, posiekane oliwki, smażone drobno posiekane grzyby, a nawet pokruszony boczek usmażony na chrupko.
SKŁADNIKI
- Na mini ptysie:
- 1 szklanka (120 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (240 ml) wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 8 łyżek (około 110 g) masła
- 4 jajka i jeszcze 1 do posmarowania ptysi przed pieczeniem
- 3 łyżki startego sera pecorino romano lub parmigiano regiano lub swojskiego Bursztynu
- Na nadzienie do wytrawnych ptysi:
- 340 g koziego twarogu o temperaturze pokojowej
- 100 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki śmietanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli do smaku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
- 1/3 szklanki posiekanego koperku i jeszcze trochę do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania nadzienia: W średniej misce ubij wszystkie składniki na gładki krem. Możesz dostosować ilość śmietany, ponieważ niektóre marki koziego sera są gęstsze, inne nieco rzadsze. W razie potrzeby dodaj więcej śmietany, aby rozcieńczyć mieszaninę do tego stopnia, aby z łatwością wychodziła ze szprycy cukierniczej.
- Nadzienie powinno mieć konsystencję kremu tortowego. Możesz zrobić farsz z koziego twarogu dzień lub dwa wcześniej i przechowywać w lodówce.
- Pora na przygotowanie ptysi: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W rondelku zagotuj wodę, sól, cukier i masło. Gdy mieszanina zagotuje się, natychmiast zdejmij rondel z ognia. Dodaj całą mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką. Na rozmieszanie mąki zazwyczaj potrzeba od 30 s do 60 s. Postaw z powrotem na ogniu i gotuj, cały czas mieszając, przez około 30 sekund.
- Mieszaninę przełóż do misy miksera wyposażonego w końcówkę łopatkową (lub użyj miksera ręcznego). Mieszaj ze średnią prędkością. Przy pracującym mikserze dodaj 4 jajka, po 1 jajku na raz. Przestań mieszać po każdym dodaniu jajku, aby zeskrobać boki miski. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące, a jajka zostaną całkowicie połączone. Ciasto powinno być gęste, ale powoli i równomiernie opadające z ubijaków po wyjęciu ich z miski.
- Masę na ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego. W odstępach wyciskaj na blachę porcje ciasta wielkości 2-4 cm. Delikatnie posmaruj rozmąconym jajkiem, a następnie posyp tartym serem.
- Piec w temperaturze 220°C przez 15 minut. Lub do zrumienienia. Upieczone ptysie przełóż na kratkę lub ruszt i pozostaw do ostygnięcia.
- Nadzienie przełóż do szprycy cukierniczej z cienką tylką. W dnia każdego ptysia zrób mały otworek. W otworek wsuń tylkę i napełnij ptysia nadzieniem z koziego serka.
- Przed podaniem ptysie oprósz posiekanym koperkiem lub przybierz piórkami kopru.