Ptysie z kozim serem - Magdy Gessler

Ptysie z kozim serem - Magdy Gessler
Autor: Shutterstock.com Mini ptysie z kozim twarożkiem i ziołami
łatwy
30 min
6

Ptysie z kozim serem to francuski przepis na pyszną przekąskę. Dzięki Magdzie Gessler znowu powracamy do tego co w kuchni najlepsze. A co jest najlepsze? Proste smaki ze świeżych składników dobrej jakości. To zawsze jest w modzie! Oto łatwy przepis na wytrawne ptysie! 

Czy trzeba nadziewać ptysie szprycą?

Nie jest to wymagane. Można ptysie przeciąć poziomo i napełnić je łyżką. 

Czy można przygotować ptysie z wyprzedzeniem?

Można wcześniej upiec korpusy ptysi. Ale nie należy ich napełniać. Ptysie napełnione kremem z koziego sera należy zjeść w dniu przygotowania. Możne je przechować w lodówce do 24 godzin. Ale im dłużej stoją tym bardziej robią się miękkie i sflaczałe. 

Skąd wiadomo, że ptysie są upieczone?

Z niewielkiego kleksa ciasta urosną spore kulki. Gdy ptysie napuchną i nabiorą złocistej barwy są już upieczone. Powinny być lekkie i puste w środku.

Czy można zamrozić ptysie? 

Możesz zamrozić niewypełnione ptysie. Jednak najlepiej przechowuj puste ptysiowe korpusy po prostu w hermetycznym pojemniku. 

Co można dodać do nadzienia?

Ptysie z kozim serem są pyszne, ale zdecydowanie możesz dodać coś od siebie. Dodaj ulubione zioła, posiekane oliwki, smażone drobno posiekane grzyby, a nawet pokruszony boczek usmażony na chrupko.

SKŁADNIKI

  • Na mini ptysie:
  • 1 szklanka (120 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (240 ml) wody 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8 łyżek (około 110 g) masła 
  • 4 jajka i jeszcze 1 do posmarowania ptysi przed pieczeniem
  • 3 łyżki startego sera pecorino romano lub parmigiano regiano lub swojskiego Bursztynu
  • Na nadzienie do wytrawnych ptysi:
  • 340 g koziego twarogu o temperaturze pokojowej
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
  • 1/3 szklanki posiekanego koperku i jeszcze trochę do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania nadzienia: W średniej misce ubij wszystkie składniki na gładki krem. Możesz dostosować ilość śmietany, ponieważ niektóre marki koziego sera są gęstsze, inne nieco rzadsze. W razie potrzeby dodaj więcej śmietany, aby rozcieńczyć mieszaninę do tego stopnia, aby z łatwością wychodziła ze szprycy cukierniczej. 
  • Nadzienie powinno mieć konsystencję kremu tortowego.  Możesz zrobić farsz z koziego twarogu dzień lub dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. 
  • Pora na przygotowanie ptysi: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • W rondelku zagotuj wodę, sól, cukier i masło. Gdy mieszanina zagotuje się, natychmiast zdejmij rondel z ognia. Dodaj całą mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką. Na rozmieszanie mąki zazwyczaj potrzeba od 30 s do 60 s. Postaw z powrotem na ogniu i gotuj, cały czas mieszając, przez około 30 sekund.
  • Mieszaninę przełóż do misy miksera wyposażonego w końcówkę łopatkową (lub użyj miksera ręcznego). Mieszaj ze średnią prędkością. Przy pracującym mikserze dodaj 4 jajka, po 1 jajku na raz. Przestań mieszać po każdym dodaniu jajku, aby zeskrobać boki miski. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące, a jajka zostaną całkowicie połączone. Ciasto powinno być gęste, ale powoli i równomiernie opadające z ubijaków po wyjęciu ich z miski.
  • Masę na ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego. W odstępach wyciskaj na blachę porcje ciasta wielkości 2-4 cm.  Delikatnie posmaruj rozmąconym jajkiem, a następnie posyp tartym serem.
  • Piec w temperaturze 220°C przez 15 minut. Lub do zrumienienia. Upieczone ptysie przełóż na kratkę lub ruszt i pozostaw do ostygnięcia.
  • Nadzienie przełóż do szprycy cukierniczej z cienką tylką. W dnia każdego ptysia zrób mały otworek. W otworek wsuń tylkę i napełnij ptysia nadzieniem z koziego serka. 
  • Przed podaniem ptysie oprósz posiekanym koperkiem lub przybierz piórkami kopru. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej