Przystawka z pomidorów nadziewanych bryndzą

2021-03-29
Przystawka z pomidorów nadziewanych bryndzą
Autor: thinkstockphotos.com Przystawka z pomidorów nadziewanych bryndzą
łatwy
20 min
4

Przepis na przystawkę z pomidorów nadziewanych bryndzą jest łatwy i szybki pod warunkiem, że pomidory są twarde. Można ją przyrządzić z pomidorów śliwkowych, rzymskich, migdałowych. Nie poleca się jej robić z przerośniętych pomidorów, zawierających dużo soku, gdyż nadzienia nie wystarczy do nadziania.

SKŁADNIKI

  • 6 małych równej wielkości pomidorków
  • 10 dag bryndzy lub sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • listki bazylii do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidorki myjemy i ścinamy wierzchy.
  • Wydrążamy miąższ, zostawiając 1 cm od skórki, solimy i stawiamy do góry dnem.
  • Miąższ (po odcedzeniu soku) miksujemy razem z serem, dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy.
  • Farszem serowym nadziewamy pomidorki, przybieramy bazylią i od razu podajemy.