Przystawka z pomidorów nadziewanych bryndzą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na przystawkę z pomidorów nadziewanych bryndzą jest łatwy i szybki pod warunkiem, że pomidory są twarde. Można ją przyrządzić z pomidorów śliwkowych, rzymskich, migdałowych. Nie poleca się jej robić z przerośniętych pomidorów, zawierających dużo soku, gdyż nadzienia nie wystarczy do nadziania.
SKŁADNIKI
- 6 małych równej wielkości pomidorków
- 10 dag bryndzy lub sera feta
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- listki bazylii do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidorki myjemy i ścinamy wierzchy.
- Wydrążamy miąższ, zostawiając 1 cm od skórki, solimy i stawiamy do góry dnem.
- Miąższ (po odcedzeniu soku) miksujemy razem z serem, dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy.
- Farszem serowym nadziewamy pomidorki, przybieramy bazylią i od razu podajemy.