Przystawka z jajek faszerowanych mięsem mielonym i porem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Łatwa w przygotowaniu przystawka z jajek faszerowanych mięsem mielonym i porem urozmaici twój świąteczny stół. Lubimy takie przystawki podawać na Wielkanoc, ale też podczas innych świąt i uroczystości. Taką pastą można też smarować kanapki.
SKŁADNIKI
- 8 jaj
- ¼ kg mięsa mielonego
- pół pora
- 2 serki topione
- sól
- słodka pieprz
- odrobina papryki
- masło
- kilka rzodkiewek
- 3 łyżki siekanej zieleniny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przekrój na połówki i wydrąż żółtka.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mięso mielone i bardzo drobno pokrojonego pora. Podsmażaj na małym ogniu, aż się zarumieni. Dodaj serki topione i mieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj żółtka jaj i dobrze wymieszaj.
- Pastą nadziewaj połówki jaj. Z wierzchu udekoruj rzodkiewkami i zieleniną.