Przystawka z jajek faszerowanych mięsem mielonym i porem

2021-03-29
Przystawka z jajek faszerowanych mięsem mielonym i porem
Autor: thinkstockphotos.com Jajka faszerowane mięsem i porem
łatwy
20 min
4

Łatwa w przygotowaniu przystawka z jajek faszerowanych mięsem mielonym i porem urozmaici twój świąteczny stół. Lubimy takie przystawki podawać na Wielkanoc, ale też podczas innych świąt i uroczystości. Taką pastą można też smarować kanapki.

SKŁADNIKI

  • 8 jaj
  • ¼ kg mięsa mielonego
  • pół pora
  • 2 serki topione
  • sól
  • słodka pieprz
  • odrobina papryki
  • masło
  • kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki siekanej zieleniny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przekrój na połówki i wydrąż żółtka.
  • Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mięso mielone i bardzo drobno pokrojonego pora. Podsmażaj na małym ogniu, aż się zarumieni. Dodaj serki topione i mieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj żółtka jaj i dobrze wymieszaj.
  • Pastą nadziewaj połówki jaj. Z wierzchu udekoruj rzodkiewkami i zieleniną.