Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej. Francuski sos gribiche to klasyk, który nie wychodzi z mody

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kuchnia francuska to mnóstwo pysznych i aromatycznych potraw oraz dodatków. Jednym z nich jest sos gribiche, który może odmienić smak wielu tradycyjnych dań. Jego przygotowanie jest proste, a składniki bez problemu można kupić w naszych sklepach. Poznajcie przepis na wyborny francuski sos na zimno gribiche.
Czym jest sos gribiche?
Sos gribiche to klasyczny sos na zimno, który pochodzi z kuchni francuskiej. Przygotowuje się go z prostych składników, które w połączeniu tworzą wyborny dodatek do wielu potraw. Sos idealnie komponuje się potrawami z ryb i jajek. Pasuje do mięs serwowanych na zimno, warzyw, a nawet sałatek.
Z czego robi się sos gribiche?
Przepis na pyszny i aromatyczny sos gribiche pochodzi z Francji, ale bez problemu można go zrobić w domu. Wszystkie niezbędne składniki można kupić w naszych sklepach bez względu na porę roku. Są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach.
Z czego więc składa się sos gribiche? Lista składników nie jest długa i obejmuje kilka produktów, świeże zioła i przyprawy.
- Jajka na twardo – stanowią bazę sosu i nadają mu kremową konsystencję.
- Olej – najlepiej sprawdzi się olej roślinny jak rzepakowy lub słonecznikowy. Można też wykorzystać oleje z orzechów, pestek winogron lub z dodatkiem ziół.
- Ocet winny – dodaje kwasowości, która równoważy smaki.
- Musztarda Dijon – wzbogaca smak sosu i nadaje przyjemnej konsystencji.
- Kapary i ogórki konserwowe – dodają pikantnego, lekko kwaskowego i słonego smaku.
- Świeże zioła i przyprawy – smak sosu podkręca natka pietruszki, estragon oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić sos gribiche?
Francuski przepis na klasyczny sos na zimno nie jest trudny. Gribiche jest prostym do przygotowania w domowych warunkach dodatkiem, który odmieni wiele różnych dań. Sos jest gotowy w kwadrans i od razu można go podawać. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej. Po ostygnięciu będą się łatwej obierać i siekać.
Podobnie jak w przypadku majonezu, kluczem do udanego sosu gribiche jest powolne dodawanie oleju i ciągłe mieszanie, aby powstała gładka emulsja. Istnieje ryzyko, że sos może się zwarzyć. Wystarczy dodać jedną łyżkę ciepłej wody i energicznie wymieszać.
Jak więc zrobić pełen smaku i aromatu sos gribiche według tego francuskiego przepisu? Zadanie nie jest skomplikowane. Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a wyborny sos na zimno uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przetarcie żółtek przez sitko i posiekanie białek
- 2. krok – połączenie żółtek z octem, musztardą i olejem
- 3. krok – wymieszanie sosu posiekanymi białkami, korniszonami i kaparami oraz ziołami i przyprawami
SKŁADNIKI
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka ostrej musztardy Dijon
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego estragonu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obrać i oddzielić białka od żółtek.
- Białka bardzo drobno posiekać.
- Żółtka przetrzeć przez drobne sitko i przełożyć do miseczki.
- Wlać ocet i dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Cały czas mieszając, stopniowo wlewać olej.
- Dodać posiekane białka, kapary, ogórki konserwowe, natkę pietruszki i estragon. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek dań rybnych, mięs, warzyw i sałatek.