Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej. Francuski sos gribiche to klasyk, który nie wychodzi z mody

sos gribiche
Autor: Shutterstock Wyborny francuski sos gribiche to idealny dodatek do wielu, wielu potraw.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kuchnia francuska to mnóstwo pysznych i aromatycznych potraw oraz dodatków. Jednym z nich jest sos gribiche, który może odmienić smak wielu tradycyjnych dań. Jego przygotowanie jest proste, a składniki bez problemu można kupić w naszych sklepach. Poznajcie przepis na wyborny francuski sos na zimno gribiche.

Czym jest sos gribiche?

Sos gribiche to klasyczny sos na zimno, który pochodzi z kuchni francuskiej. Przygotowuje się go z prostych składników, które w połączeniu tworzą wyborny dodatek do wielu potraw. Sos idealnie komponuje się potrawami z ryb i jajek. Pasuje do mięs serwowanych na zimno, warzyw, a nawet sałatek.

Z czego robi się sos gribiche?

Przepis na pyszny i aromatyczny sos gribiche pochodzi z Francji, ale bez problemu można go zrobić w domu. Wszystkie niezbędne składniki można kupić w naszych sklepach bez względu na porę roku. Są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach.

Z czego więc składa się sos gribiche? Lista składników nie jest długa i obejmuje kilka produktów, świeże zioła i przyprawy.

  • Jajka na twardo – stanowią bazę sosu i nadają mu kremową konsystencję.
  • Olej – najlepiej sprawdzi się olej roślinny jak rzepakowy lub słonecznikowy. Można też wykorzystać oleje z orzechów, pestek winogron lub z dodatkiem ziół.
  • Ocet winny – dodaje kwasowości, która równoważy smaki.
  • Musztarda Dijon – wzbogaca smak sosu i nadaje przyjemnej konsystencji.
  • Kapary i ogórki konserwowe – dodają pikantnego, lekko kwaskowego i słonego smaku.
  • Świeże zioła i przyprawy – smak sosu podkręca natka pietruszki, estragon oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić sos gribiche?

Francuski przepis na klasyczny sos na zimno nie jest trudny. Gribiche jest prostym do przygotowania w domowych warunkach dodatkiem, który odmieni wiele różnych dań. Sos jest gotowy w kwadrans i od razu można go podawać. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej. Po ostygnięciu będą się łatwej obierać i siekać.

Podobnie jak w przypadku majonezu, kluczem do udanego sosu gribiche jest powolne dodawanie oleju i ciągłe mieszanie, aby powstała gładka emulsja. Istnieje ryzyko, że sos może się zwarzyć. Wystarczy dodać jedną łyżkę ciepłej wody i energicznie wymieszać.

Jak więc zrobić pełen smaku i aromatu sos gribiche według tego francuskiego przepisu? Zadanie nie jest skomplikowane. Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a wyborny sos na zimno uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przetarcie żółtek przez sitko i posiekanie białek
  • 2. krok – połączenie żółtek z octem, musztardą i olejem
  • 3. krok – wymieszanie sosu posiekanymi białkami, korniszonami i kaparami oraz ziołami i przyprawami

SKŁADNIKI

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka ostrej musztardy Dijon
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego estragonu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obrać i oddzielić białka od żółtek.
  • Białka bardzo drobno posiekać.
  • Żółtka przetrzeć przez drobne sitko i przełożyć do miseczki.
  • Wlać ocet i dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Cały czas mieszając, stopniowo wlewać olej.
  • Dodać posiekane białka, kapary, ogórki konserwowe, natkę pietruszki i estragon. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek dań rybnych, mięs, warzyw i sałatek.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej