Przepis na przystawkę z programu Ewa gotuje: sałatka z pomidorów i bułeczki niskobiałkowe
2021-03-29
średni
120 min
4
Szybka sałatka z pomidorów podana z bułeczkami drożdżowymi to przepis Ewy Wachowicz na lekki i sycący posiłek. Zestaw świetnie sprawdzi się także jako przystawka na przyjęcie lub domową imprezę. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z pomidorów i lekkie bułeczki drożdżowe.
SKŁADNIKI
- 3 pomidory
- 1 duża cebula
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka miodu
- 500 g mąki niskobiałkowej
- 3 łyżeczki cukru
- 70 g suchych drożdży
- 350 ml wody
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory natnij na czubku i sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skóry.
- Każdy pomidor pokrój na ćwiartki lub na osiem części. Usuń pestki z sokiem. Sok przetrzyj przez sitko i dodaj do pomidorów, a pestki wyrzuć.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. W salaterce wymieszaj keczup z miodem i przypraw solą oraz pieprzem. Do sosu delikatnie dolej oliwy z oliwek (ok. 3 łyżek) oraz dorzuć cebulę. Gotowym sosem polej pomidory i udekoruj je natką pietruszki.
- Gdy pomidory są już gotowe, przygotuj bułeczki. Do jednego pojemnika wrzuć mąkę oraz drożdże. Dolej wodę oraz trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj trzy łyżki cukru oraz szczyptę soli. Całość delikatnie zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozłóż do foremek natłuszczonych oliwą i odstaw na ok. 1 godzinę, żeby bułeczki dobrze wyrosły. Do nakładania użyj łyżki zamoczonej w wodzie.
- Po wyrośnięciu bułeczki posmaruj wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na ok. 20-25 minut.