Przepis na przystawkę z programu Ewa gotuje: sałatka z pomidorów i bułeczki niskobiałkowe

2021-03-29
pomidory
Autor: thinkstockphotos.com Ze świeżych pomidorów można zrobić pyszne przystawki 
średni
120 min
4

Szybka sałatka z pomidorów podana z bułeczkami drożdżowymi to przepis Ewy Wachowicz na lekki i sycący posiłek. Zestaw świetnie sprawdzi się także jako przystawka na przyjęcie lub domową imprezę. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z pomidorów i lekkie bułeczki drożdżowe. 

SKŁADNIKI

  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 500 g mąki niskobiałkowej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 70 g suchych drożdży
  • 350 ml wody
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory natnij na czubku i sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skóry.
  • Każdy pomidor pokrój na ćwiartki lub na osiem części. Usuń pestki z sokiem. Sok przetrzyj przez sitko i dodaj do pomidorów, a pestki wyrzuć.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. W salaterce wymieszaj keczup z miodem i przypraw solą oraz pieprzem. Do sosu delikatnie dolej oliwy z oliwek (ok. 3 łyżek) oraz dorzuć cebulę. Gotowym sosem polej pomidory i udekoruj je natką pietruszki.
  • Gdy pomidory są już gotowe, przygotuj bułeczki. Do jednego pojemnika wrzuć mąkę oraz drożdże. Dolej wodę oraz trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj trzy łyżki cukru oraz szczyptę soli. Całość delikatnie zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozłóż do foremek natłuszczonych oliwą i odstaw na ok. 1 godzinę, żeby bułeczki dobrze wyrosły. Do nakładania użyj łyżki zamoczonej w wodzie.
  • Po wyrośnięciu bułeczki posmaruj wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na ok. 20-25 minut.